A smile symphony, nieuw kunstwerk op de kunstmuur van het UZ Brussel

A smile symphony, nieuw kunstwerk op de kunstmuur van het UZ Brussel

24 juni 2024

Sinds enkele weken kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de inkomhal van het UZ Brussel het kunstwerk ‘A smile symphony’ van Lisa Vlaemminck ​ bekijken. Dit drieluik werd speciaal ontwikkeld voor het ziekenhuis en vermengt haar persoonlijke herinneringen met science fictionbeelden in een stijl die doet denken aan street art. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur.

Lisa Vlaemminck's kunst draait om de dynamiek tussen innerlijke en uiterlijke beelden, van microscopische observaties tot alledaagse taferelen. Haar schilderijen nodigen uit tot een intense verkenning van de visuele ervaring, waarbij overvloedige beelden op het doek samensmelten en je dwingen om met open ogen en een langzame blik te verkennen. Ze balanceert tussen kunst en kitsch door persoonlijke herinneringen, kunsthistorische referenties en populaire cultuur te vermengen.

Haar werk blijft figuratief en straalt een matte, gladde esthetiek uit, waarbij talloze motieven onze blik leiden naar het centrale thema: een mond als een poort naar het innerlijke zelf.

Luk Lambrecht, kunstcurator UZ Brussel: “Hoewel haar werk raakvlakken heeft met graffiti en street art, heeft haar opvallende stijl ook een barokke flair, vergelijkbaar met Pieter Paul Rubens. Haar kunst siert nu de ingang van een ziekenhuis als een metafoor voor de helende kracht van de medische wereld, waar complexe innerlijke mechanismen worden onderzocht met geavanceerde apparatuur. Lisa Vlaemminck biedt op haar eigen manier een kijkje in de ondoorgrondelijke essentie van het menselijk lichaam.”

Lisa Vlaemminck (°1992, Brussel) studeerde af aan KASK Gent in 2015. Sindsdien werd haar werk getoond in solo- en groepstentoonstellingen bij KIOSK Gent, BOZAR Brussel, The Hole, New York en Los Angeles, Rodolphe Janssen Brussel, CIAP Hasselt, Triënnale Brugge, Tatjana Pieters Gent, en meer.

 

Het drieluik “A smile symphony” – acryl & olieverf op canvas 3 x 166,5 x 185 cm wordt tentoongesteld in het UZ Brussel tem juli 2024.
Het drieluik “A smile symphony” – acryl & olieverf op canvas 3 x 166,5 x 185 cm wordt tentoongesteld in het UZ Brussel tem juli 2024.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.