Kankerbehandeling in 5 dagen voor patiënten met prostaat- of darmkanker door preciezere bestraling met minder bijwerkingen

Kankerbehandeling in 5 dagen voor patiënten met prostaat- of darmkanker door preciezere bestraling met minder bijwerkingen

07 september 2021

Als eerste ziekenhuis in België behandelt het UZ Brussel patiënten met onder meer prostaat- en endeldarmkanker (de endeldarm is de laatste 15 cm van de darm waar 30% van de darmkankers zich ontwikkelt) met een baanbrekende radiotherapiebehandeling via het nieuwe MRIdian-toestel. Dit toestel combineert geavanceerde beeldvorming via MRI-scans met gerichte straling om tumoren beter en sneller te kunnen behandelen en leidt tot minder bijwerkingen voor de patiënten.

Behandeling in 5 dagen in plaats van 8 weken

Prof. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie en coördinator van het oncologisch zorgprogramma: “Het grootste voordeel voor onze patiënten is dat de MRIdian toelaat om de behandelperiode te verkorten. Op dit moment duurt een bestralingsbehandeling van een patiënt met prostaatkanker 4 tot 8 weken, waarbij dagelijks kort wordt bestraald. Dit biedt het gezonde weefsel tussendoor de kans om zich te herstellen. Met de MRIdian wordt de gecumuleerde stralingsdosis toegediend in één week, met vaak betere efficiëntie en met minder bijwerkingen, omdat de gezonde organen worden gespaard.”

Lees verder onder de foto.

Precieze bestraling, permanent aangepast aan de tumor en zijn omliggende weefsels

De veiligheidsmarge voor de bestraling van prostaat- of endeldarmkanker, die nu ongeveer 10 mm bedraagt, kan met de MRIdian worden verminderd naar 3 mm. Op die manier wordt de tumor gerichter bestraald en wordt veel meer omliggend gezond weefsel gespaard. Voor de patiënt betekent dit minder bijwerkingen zoals bijvoorbeeld diarree, incontinentie, impotentie of last bij het urineren. Omdat tijdens de behandeling dagelijks nieuwe MRI-scans worden gemaakt, is de bestraling bovendien optimaal afgesteld op anatomische veranderingen van de tumor tijdens de bestralingsreeks.

Balans tussen hogere straling of minder neveneffecten

Omwille van de hoge nauwkeurigheid, laat de MRIdian toe om de stralingsdosis beter af te stemmen op de tumor en de specifieke gezondheidssituatie van de patiënt. Afhankelijk van de gezondheid van de patiënt kan worden geopteerd voor een hogere stralingsdosis met het oog op betere genezingskansen, of voor de standaarddosis met minder bijwerkingen door meer gezonde weefsels te sparen rond de tumor. In de praktijk opteren we voor een combinatie van beide op maat van de individuele patiënt. Bovendien kan voor sommige patiënten de behandeling zo beperkt blijven tot radiotherapie zonder een chirurgische ingreep, die vaak gepaard gaat met heel wat permanente bijwerkingen.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.

LA
Liever Anoniem 2 Jaren geleden

Ik heb gisteren de diagnose prostaatkanker gekregen. Het is gelukkig nog stadium 1, een vroege vaststelling. Ik had al in de pers gelezen over deze ontwikkeling in Brussel, maar mijn uroloog had het bericht niet meegekregen. Wat kan ik doen om deze optie te laten meewegen in de beslissing over de juiste behandeling?

UZ Brussel Communicatiedienst 2 Jaren geleden als reactie op Liever Anoniem .

Beste

U praat best met uw uroloog over deze behandeling. Aarzel ook niet om onze dienst Radiotherapie te contacteren voor meer informatie en de mogelijkheden te bespreken. Dan kan u - samen met o.m. uw familie, uw uroloog, ... - alle informatie naast elkaar leggen en een keuze maken waarachter u volledig staat.

In elk geval wensen we u heel veel succes met uw behandeling.

LA
Liever Anoniem 2 Jaren geleden als reactie op UZ Brussel Communicatiedienst .

Welke behandelingen zijn er nog mogelijk bij een eventuele herval na MRIDIAN behandeling? Als ik het goed begrepen heb, kan er na 'gewone' bestraling geen prostaatoperatie meer plaats vinden. Is dat bij MRIDIAN ook zo?

UZ Brussel Communicatiedienst 2 Jaren geleden als reactie op Liever Anoniem .

Ook met dergelijke vragen kan u best bij onze dienst Radiotherapie aankloppen. Als experten ter zake zijn zij het beste geplaatst om hierop te antwoorden.

BW
bryan warlop 2 Jaren geleden

Besten,

Is er een leeftijdsgrens voor deze nieuwe behandeling?

UZ Brussel Communicatiedienst 2 Jaren geleden als reactie op bryan warlop .

Beste Bryan

U contacteert best de dienst Radiotherapie. Zij kunnen deze en eventueel andere vragen omtrent de behandeling correct beantwoorden.

EG
Eduard Geeraerts 2 Jaren geleden

ik ben al geopereerd aan de prostaat maar nu hebben ze een klein letseltje gezien op de ct-pet scan omdat ze niet zeker waren of het kanker was heb ik terug een pet scan moeten laten maken ,als het nu moest zijn dat ik bestraling nodig heb zou ik dan eventueel in aanmerking komen om met die nieuwe bestralingsmethode behandeld te worden ?

UZ Brussel Communicatiedienst 2 Jaren geleden als reactie op Eduard Geeraerts .

Beste Eduard

U contacteert best de dienst Radiotherapie. Zij kunnen, indien nodig, samen met u de mogelijkheden bespreken.