Oorzaken vulvapathologie

De meeste klachten worden veroorzaakt door infecties. Andere ontstaan door veranderingen van de huid van de vulva en zijn vaak leeftijdsgebonden.

Een overzicht van de oorzaken:

Infecties

De meest voorkomende infectie aan de vulva is een schimmelinfectie. Daarnaast bestaan er bacteriële of virale infecties zoals de herpes simplex en de genitale wratten. De genitale wratjes worden vaak behandeld op de colposcopieraadpleging.

Terug naar boven


Contacteczeem

Contacteczeem wordt veroorzaakt door irritatie van de huid. Die wordt gekenmerkt door roodheid en/of jeuk van de vulva. Irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms. Bij chronisch krabben kunnen de klachten blijven bestaan. De oorzakelijke factor dient dan ook te worden verwijderd alvorens de klachten zullen verdwijnen.

Terug naar boven


Vulvodynie

Dit betekent letterlijk: pijn aan de vulva. Vaak is dit een chronische aandoening. Het gaat om een branderig gevoel, jeuk, irritatie en/of pijn. Soms zijn er ook huidafwijkingen. De aandoening kan op de gehele vulva bestaan maar ook op een klein gedeelte.

Pijn is de belangrijkste klacht, waardoor gemeenschap zeer pijnlijk tot onmogelijk is. Vaak is er een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren. Als de klachten al langere tijd bestaan, kan behandeling moeilijk zijn.

Terug naar boven


Lichen sclerosus

Bij lichen sclerosus wordt de huid van de vulva wit, glanzend en soms ook dik en stugger. Delen van de vulva, zoals de binnenste schaamlippen, kunnen samengroeien, kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit kan voorkomen op de gehele vulva en rondom de anus; in de schede komt het niet voor.

Meestal is jeuk de belangrijkste klacht. Gemeenschap kan pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. De oorzaak is niet bekend. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en is niet besmettelijk. De afwijking kan bij een kleine groep vrouwen op de lange duur samengaan met huidkanker. Het is dus nodig dat u onder controle blijft.

Terug naar boven