Meer over lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van vocht (lymfe) in het bindweefsel van arm of been waardoor een zwelling ontstaat. Die wordt veroorzaakt doordat het vocht niet wordt afgevoerd via de lymfeklieren. 

Dit kan gebeuren wanneer lymfevaten onvoldoende werken (en het opgenomen vocht dus onvoldoende kunnen transporteren) of wanneer de lymfeklieren verwijderd werden (en er dus een verstopping ontstaat). 

Er bestaan twee vormen van lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem

    Lymfoedeem kan aangeboren zijn. De lymfevaten of lymfeknopen werken dan niet goed door genetische problemen. Dit kan voorkomen op verschillende leeftijden, maar is eerder zeldzaam.
  • Secundair lymfoedeem

    Lymfoedeem is meestal het gevolg van een kankerbehandeling, bestraling, trauma of een infectie.

De lymfeklieren in een bepaalde regio moeten verwijderd worden wanneer er uitzaaiingen in de klieren worden aangetroffen (bijvoorbeeld de okselklieren bij borstcarcinoom).

Daarnaast kan bestraling of infectie schade berokkenen aan de lymfevaten en/of lymfeknopen, waardoor deze minder goed gaan werken.

Tot 50% van de patiënten behandeld voor borstkanker kan lymfoedeem in de arm ontwikkelen. Dit duikt vaak enige tijd (vaak jaren) na de eerste behandeling van borstkanker op, en kan het gevolg zijn van de okselklieruitruiming, sentinelklierprocedure en/of bestraling van de oksel.

Wat is de impact van lymfoedeem?

De hinder door een lymfoedeem bij het gebruik van de dikke ledematen kan zeer invaliderend zijn. Er kunnen ook infecties (lymfangitis) optreden, aangezien de lymfeklieren afwezig zijn of minder goed werken en ze dus niet meer kunnen bijdragen aan de weerstand (immuniteit) van het lichaam.