Botscintigrafie

Een botscintigrafie geeft informatie over mogelijke afwijkingen in het skelet en gewrichten. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen specifieke voorbereiding. U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts.Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 24 uur afkolven en weggooien.

  1. Via een bloedvat dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof toe.
  2. U moet twee tot vier uur wachten zodat het radioactief product opgenomen kan worden in het skelet.
  3. Daarna wordt een foto gemaakt van het hele lichaam. Dit duurt 10 minuten. Afhankelijk van de aanvraag, zal na de eerste foto worden besloten of bijkomende beelden noodzakelijk zijn. Een volgende foto nemen, kan variëren tussen 5 en 25 minuten.

Het volledige onderzoek duurt ongeveer een halve dag.

Wanneer sprake is van een infectie aan het bot kan de arts een aanvullende wittebloedcellenscintigrafie aanvragen. Dit onderzoek vindt plaats op een andere dag.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan uw behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug