Patiënt Ervaringsdeskundige Project (PEP)

Patiënten die een rug-nekingreep moeten ondergaan kunnen door het Patiënt Ervaringsdeskundige Project (PEP) van het UZ Brussel in contact gebracht worden met patiënten die al eerder dezelfde ingreep ondergingen.

Het is mogelijk dat u lastige vragen heeft over wat de operatie nu precies inhoudt, hoe het herstelproces verloopt, … Een ervaringsdeskundige kan u, naast uw arts, soms een betere en meer ervaren uitleg geven. Hij of zij kan u een antwoord bieden op vragen zoals:

  • Hoe bereid ik mij voor op mijn ingreep?
  • Welke bewegingen kan ik wel of niet doen?
  • Wat kan ik eten en drinken?
  • Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

Het PEP streeft ernaar om de patiënt zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de ingreep. Het project is een aanvullend en vrijblijvend aanbod op de consultaties met uw arts.

Praktisch

Als u deelneemt aan het PEP krijgt u een geschikte ervaringsdeskundige toegewezen. Die keuze gebeurt op basis van:

  • Type ingreep
  • Geslacht
  • Taal (Nederlands of Frans)

U bepaalt zelf wat u wel of niet wil bespreken over uw behandeling of situatie. U kiest ook zelf de duur en intensiviteit van het contact.

Zowel de patiënt als de ervaringsdeskundige kunnen ten alle tijden het contact stoppen, zonder een   reden op te geven.

Bescherming van uw gegevens

Voor de deelname en het contact wordt enkel uw naam en het gsm-nummer doorgegeven aan de ervaringsdeskundige. Hij of zij contacteert u dan voor een gesprek.

In geen geval ontvangt de ervaringsdeskundige uw medische gegevens.

Ervaringsdeskundige worden

De ervaringsdeskundige werd in het verleden behandeld voor een nek-rugingreep in het UZ Brussel. Uw arts zal geheel vrijblijvend vragen om ervaringsdeskundige te worden.

Wie ervaringsdeskundige wilt worden, volgt een korte training voor de begeleiding van andere patiënten. In de training krijgt u meer uitleg over het project, uw rol als ervaringsdeskundige en de privacywetgeving.

De rol als ervaringsdeskundige heeft geen invloed op de eigen behandeling.

Contact

Voor meer informatie of bijkomende vragen kan u steeds terecht bij de verantwoordelijke arts van het PEP: Dr. van Schaik.

 

< Terug