Gewrichtsklachten bij psoriasis

Het netwerk consultatie Reumatologie en Dermatologie richt zich op vroege opsporing en behandeling van gewrichtsontsteking in verband met psoriasis. Naast psoriasis, ontwikkelen 10-30% van alle patiënten met psoriasisziekte aan huid- of nagels ook gewrichtsklachten. De psoriasis gaat meestal een aantal jaar de gewrichtsontsteking vooraf.

Klachten

Artritis psoriatica is gewrichtsontsteking bij psoriasis en wordt ook benoemd als psoriasis van de gewrichten. Het is een vorm van spondyloartritis. Kenmerkend zijn:

  • Ontsteking van het gewrichtskapsel, pezen en peesaanhechtingen ter hoogte van de kleine gewrichten, vooral in het laatste kootje van de handen en voeten.
  • Nagels en nagelbanden vertonen ook vaak psoriasis.
  • Ontstekingen ter hoogte van de hiel (achillespeesontsteking) zijn ook belangrijk in het ziektebeeld.
  • Soms is psoriatische artritis in één groot gewricht zoals knie, heup of elleboog te vinden.
  • Het bekken en de wervelkolom kunnen ook aangetast worden.
  • Sommige patiënten met artritis psoriatica kunnen een oogontsteking (uveitis of iritis) hebben. 

Verloop

Het verloop van artritis psoriatica is grilllig, soms gaan de klachten over na verloop van tijd, soms raken de gewrichten chronisch ontstoken. Het verloopt bij iedereen anders. Soms behandelt de dermatoloog u voor psoriasis, soms kunt u terecht bij de reumatoloog voor ontstekingsklachten. Sommige medicijnen kunnen zowel de klachten aan uw huid als de klachten aan uw gewrichten verminderen. Afhankelijk van uw situatie stellen de dermatoloog en de reumatoloog samen voor welke behandeling bij u past.