Overzicht gespecialiseerde behandelingen

Endovasculaire behandeling van een aneurysma of slagaderbreuk (plaatsing van een stent of endoprothese)

Endovasculaire behandeling van een aneurysma of slagaderbreuk (plaatsing van een stent of endoprothese)

Bij de plaatsing van een stent brengt de arts via de liesslagaders een niet-doorlaatbare stent in en zet deze midden in het aneurysma of de breuk vast. Zo stroomt het bloed doorheen de stent. De wand van de slagader is zo verstevigd en de kans op ruptuur of slagaderbreuk is daarmee geweken.

Referentiecentrum

Gezien de ruime expertise in de endovasculaire behandeling van een aneurysma of slagaderbreuk, is het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel één van de weinige centra die deze dure stents mogen plaatsen. De Aortakliniek van het UZ Brussel krijgt dan ook heel wat verwijzingen van omliggende centra.

Meest gestelde vragen

Voordelen van de ingreep?

  • Het plaatsen van een stent vergt geen- of minimale incisies
  • Er wordt weinig bloed verloren
  • De herstelperiode en de verblijfsduur in het ziekenhuis (2 tot 5 dagen) is kort.
  • De kans op complicaties is erg beperkt, en het is dan ook een veel veiligere procedure dan de open, klassieke chirurgische behandeling

Terug naar boven


Toepassing van de ingreep?

Niet alle aneurysmata of slagaderbreuken komen in aanmerking voor endovasculaire behandeling. In sommige gevallen is open repair (de klassieke, chirurgische techniek) de enig mogelijkheid behandeling.

Terug naar boven


Opvolging na de ingreep?

Opvolging na de ingreep is nodig om eventuele lekkages op te sporen. Lekkages kunnen bijna altijd succesvol behandeld worden. Terugbetaling van de dure stent veronderstelt dat de patiënt zich engageert om jaarlijks op controle te komen. Een CT-scan van de aorta is jaarlijks noodzakelijk om het herstel van het aneurysma op te volgen.

Terug naar boven


Terugbetaling van de ingreep?

De endograft is vrij duur (+/- 5000 tot 8000 euro), maar wordt mits het respecteren van bepaalde criteria volledig terugbetaald door de ziekteverzekering.

Terug naar boven