Niet-chirurgische behandeling van overgewicht

Bij obesitas spelen verschillende factoren een rol. Voldoende én blijvend gewicht verliezen lukt enkel met een brede aanpak. Multidisciplinaire begeleidingsprogramma’s bereiken dan ook de beste resultaten.

Welke rol speelt de endocrinoloog?

De endocrinoloog gaat op zoek naar een mogelijke lichamelijke oorzaak van uw overgewicht, zoals hormonale afwijkingen.

Daarnaast kijkt hij of er sprake is van complicaties door het overgewicht (gestoord suikermetabolisme, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol…) Dit gebeurt aan de hand van een lichamelijk onderzoek, een uitgebreide bloed- en urineanalyse en een echografie van de buik. Verdere onderzoeken worden op individuele basis gepland.

Mogelijks schrijft de arts u medicatie voor die uw eetlust controleert en de vetopname vermindert. Medicatie alleen is meestal onvoldoende. Een combinatie van medicatie, gezonde voeding én levensstijl aanpassen leidt tot betere resultaten.

Terug naar boven


Welke rol speelt de diëtist(e)?

De diëtist(e) geeft u voedingsadvies op maat, rekening houdende met uw huidige voedingspatroon, energieverbruik en lichaamssamenstelling (vet en spiermassa).

De diëtist(e) kan nuttig zijn bij:

  • Voedingsplan om gewicht te verliezen

    De diëtiste(e) stelt een persoonlijk plan op, aangepast aan uw leef- en eetgewoonten, mogelijkheden en noden. Voor een goed resultaat is een regelmatige opvolgconsultatie nodig. De diëtiste(e) stuurt het voedingsplan bij, beantwoordt uw vragen, lost problemen en helpt u gemotiveerd te blijven.
     
  • Een bariatrische ingreep

    Zowel voor als na een bariatrische ingreep of obesitas-chirurgie is voedingsadvies belangrijk. Informatie over eerdere dieetpogingen en uw voedingsgewoonten is daarbij essentieel. De diëtist(e) informeert u over het belang van portiegrootte, regelmaat, kwaliteit en kwantiteit van voeding.

    Een maagverkleining brengt voedingsaanpassingen met zich mee. Kleinere porties en consistentieveranderingen zijn nodig. Opvolgconsultaties zijn belangrijk om voedingsproblemen en -tekorten tijdig aan te pakken. Die vinden op regelmatige basis plaats: 6 weken na de ingreep, daarna om de 3 maanden.

Terug naar boven


Welke rol speelt de psycholoog?

De psycholoog besteedt aandacht aan andere factoren die uw eetpatroon beïnvloeden en stelt een realistisch actieplan op om uw voedings- en beweeggewoonten bij te sturen. Ook leren omgaan met stress en emoties is een belangrijk werkpunt. U heeft hierin zelf een zeer actieve rol, zowel tijdens de sessies als via thuisopdrachten en oefeningen.

Terug naar boven


Welke rol speelt bewegingstherapie?

De fysiotherapeut stelt voor u een aangepast trainingsprogramma op.

Bewegingstherapie helpt de verbranding van calorieën in evenwicht te brengen en heeft een gunstig effect op hart- en bloedvaten. Na een evaluatie van uw huidige sportieve mogelijkheden en eventuele gewrichtsproblemen stelt de fysiotherapeut een aangepast trainingsprogramma op.

Deelnemers trainen twee keer per week onder begeleiding. Deze sessies duren 1 uur en bestaan uit conditietraining en spierversterkende oefeningen. Het is belangrijk om ook op andere dagen te bewegen. U krijgt hiervoor een motiverende bewegingsagenda mee naar huis waarin u uw sportieve prestaties kan bijhouden.

Terug naar boven