Veel gestelde vragen over overgewicht

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Om obesitas vast te stellen maken we gebruik van de BMI (Body Mass Index): de verhouding tussen gewicht en lengte.

  BMI (kg/m²) Gezondheidsrisico
Ondergewicht  < 18,5 Normaal
Normaal gewicht 18,5 - 25 Normaal
Overgewicht 25 - 30 Verhoogd
Obesitas klasse 1 30 - 35 Hoog
Obesitas klasse 2 35 - 40 Hoog
Obesitas klasse 3 > 40 Zeer hoog

 

Ook de buikomtrek is een belangrijke parameter om gezondheidsrisico’s te bepalen. Vetopstapeling op de buik brengt een hoger gezondheidsrisico met zich mee dan vetopstapeling op de heupen en dijen.

Bij een man mag de buikomtrek maximaal 94 cm bedragen, bij een vrouw maximaal 80 cm.

Mannen Vrouwen  
Minder dan 94 cm Minder dan 80 cm Normaal
Tussen 94 en 102 cm Tussen 80 en 88 cm Te hoog
Meer dan 102 cm Meer dan 88 cm Zeer hoog

 

Terug naar boven


Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij obesitas:

 • Overmatig eten
  Wie evenveel eet als hij nodig heeft, blijft op gewicht. Eet u meer en beweegt u te weinig, dan ontstaat er onevenwicht tussen energie opname en energieverbruik. Uw lichaam bewaart die extra energie als vetweefsel.
   
 • Tekort aan beweging
  Een volwassene heeft elke dag 30 minuten matige beweging nodig. Een sedentaire levensstijl vergroot de kans op overgewicht.
   
 • Erfelijkheid
  Welke genen gelinkt zijn aan overgewicht en welke rol ze precies spelen, is nog niet helemaal bekend. Vast staat wel dat ze een invloed kunnen hebben op het ontstaan van obesitas, net als de eetgewoonten die we als kind aanleren.
   
 • Medische problemen
  In zeldzame gevallen liggen medische aandoeningen zoals schildklierproblemen, de ziekte van Cushing (overmatige cortisolproductie) aan de basis van overgewicht. Er is dan ook sprake van andere symptomen.
   
 • Psychologische factoren
  Bij gestoord eetgedrag (snoepgedrag, eetbuien, boulemia nervosa…) spelen emotionele factoren zoals negatief zelf- en lichaamsbeeld, schaamte… een belangrijke rol.
   
 • Medicatie
  Bepaalde geneesmiddelen zoals anti-epileptica, psychoactieve geneesmiddelen en anti-diabetica kunnen inwerken op het verzadingsgevoel en/of de eetlust en zo bijdragen aan gewichtstoename.

Terug naar boven


Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Obesitas gaat gepaard met tal van gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als psychologisch, en verkort de levensduur met enkele jaren.

Deze problemen zijn omkeerbaar. Het gezondheidsrisico vermindert zodra het gewicht onder controle is. Een gewichtsverlies van 5 tot 10 procent verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Terug naar boven