Imeldaziekenhuis Bonheiden en Brussels IVF starten samenwerking rond fertiliteit

08 mai 2025

Sinds februari 2025 bundelen het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, de krachten om de zorg bij verminderde vruchtbaarheid uit te breiden. Eicellen en zaadcellen van wensouders die worden opgevolgd in het Imeldaziekenhuis, worden op een veilige en hoogtechnologische manier getransporteerd naar het UZ Brussel. Daar gebeurt bevruchting in het labo en de terugplaatsing bij de wensmoeder. Het doel van de samenwerking? Optimale fertiliteitsopvolging dicht bij huis én het maximaliseren van de slaagkansen in een hoogkwalitatief labo waar wensouders 24/24, 7/7 terecht kunnen. ​


 

Deze samenwerking is intussen volledig uitgerold tussen het Imeldaziekenhuis, onder leiding van dr. Sofie Pelckmans, gynaecoloog en verantwoordelijk voor het zorgprogramma, en dr. Marieke Criel, klinisch bioloog en weefselbankbeheerder, en Brussels IVF, onder leiding van prof. dr. Herman Tournaye, verantwoordelijk voor het zorgprogramma en de weefselbankbeheerder, en prof. Neelke De Munck, hoofd van het labo Medisch Begeleide Voortplanting. De nieuwe synergie tussen beide teams zorgt ervoor dat patiënten lokaler en sneller geholpen kunnen worden.

Prof. dr. Herman Tournaye, diensthoofd van Brussels IVF: “Het Imeldaziekenhuis, met een erkenning als weefselbank voor wegname van gameten, wordt voor Brussels IVF het eerste perifeer ziekenhuis dat eicellen en zaadcellen naar ons transporteert, zodat hier de bevruchting kan plaatsvinden. Dit betekent dat patiënten tijdens het eerste en grootste deel van hun behandeling dichter bij huis opgevolgd kunnen worden. De bevruchting, embryo-opvolging en terugplaatsing gebeurt in het labo van Brussels IVF, dat 7 dagen op 7 en 365 dagen per jaar werkt en zo de cyclus van de wensmoeder optimaal kan volgen voor maximalisatie van de slaagkansen. Als gevestigd centrum beschikken we over de capaciteit en organisatorische knowhow om dit soort samenwerkingen te kunnen aangaan. We staan dan ook open voor gelijkaardige samenwerkingen met andere centra, gezien dit het comfort en de kansen van patiënten verhoogt.”

Het team van Imelda toont zich enthousiast over de mogelijkheid om samen te werken met de grootste vruchtbaarheidskliniek van België. Beide centra melden dat er reeds verschillende zwangerschappen zijn ontstaan sinds de start van de samenwerking.

Patiënte Evelien (33 jaar) getuigt: “Voor mijn IVF-traject ging ik aankloppen bij het Imeldaziekenhuis. Door de goede en vlotte samenwerking met Brussels IVF heb je niet het gevoel dat je in zo’n groot centrum terechtkomt. Ik werd er persoonlijk benaderd. En net zoals in het Imeldaziekenhuis kreeg ik er een warm gevoel van.” ​ ​ ​

“Brussels IVF is internationaal bekend en erkend voor haar innovatief onderzoek op het gebied van vruchtbaarheid. Voor het Imeldaziekenhuis is de samenwerking een opportuniteit om haar zorgaanbod verder uit te breiden. Ons ziekenhuis blijft in de samenwerking trouw aan onze sterkte: de kleinschaligheid. Dit stelt ons in staat om een persoonlijke benadering te bieden, met veel flexibiliteit voor patiënten, ondersteund door een betrokken en ervaren team. En wij als fertiliteitsteam van Imelda blijven hen natuurlijk begeleiden en opvolgen.” vertelt dr. Sofie Pelckmans, fertiliteitsarts Imeldaziekenhuis Bonheiden. “De zorg blijft dicht bij de patiënt, een kernwaarde die het Imeldaziekenhuis altijd heeft gekoesterd.”

“Bovendien geloven we sterk in wederzijdse verrijking: zowel wij als Imeldaziekenhuis leren uit deze samenwerking. Imelda apprecieert onze kennisdeling en professionele ondersteuning, en tegelijk scherpt hun lokale aanpak onze kijk op patiëntgerichte zorg verder aan.”, besluit prof. dr. Herman Tournaye, diensthoofd van Brussels IVF.

Historiek van Brussels IVF, UZ Brussel

Brussels IVF is het centrum voor reproductieve geneeskunde van UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Brussels IVF, gespecialiseerd in de behandeling van onvruchtbaarheid en medisch begeleide voortplanting (MBV), geniet internationale faam als pionier in de ontwikkeling en toepassing van medisch begeleide voortplantingstechnieken (MBV) waaronder de wereldwijd gebruikte ‘ICSI-techniek’.

Sinds het ontstaan in 1983 zijn al meer dan 50.000 kinderen geboren dankzij behandelingen in UZ Brussel.

Al in 2005 behaalde het laboratorium voor Medisch Begeleide Voortplanting een ISO-15189-accreditatie. Deze ISO-norm is het strengste certificaat in de medische laboratoriumwereld en al vele jaren lang dé norm in de Brussels IVF-laboratoria. Doorheen een vruchtbaarheidsbehandeling in UZ Brussel worden via een elektronisch bewakingssysteem (IVF-Witness) continu de gegevens van de patiënt en de lichaamsstalen uitgelezen, voor een sluitende identificatie.

Prof. dr. Herman Tournaye is medisch diensthoofd van Brussels IVF en verantwoordelijke van de weefselbank menselijk lichaamsmateriaal. Prof. dr. sc. Neelke De Munck is hoofd van de laboratoria Medisch Begeleide Voortplanting in UZ Brussel.


 

Historiek van de fertiliteitskliniek Imeldaziekenhuis Bonheiden

De fertiliteitskliniek van het Imeldaziekenhuis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1994, toen de kliniek werd opgericht door dr. Jan Bosteels en dr. Jan Moerman. Aanvankelijk kon de kliniek een volledige IVF-traject aanbieden maar na wetgeving van de overheid voor beperking van het aantal IVF-centra moest de activiteit tijdelijk gestaakt worden in 1999.Na de publicatie van een Koninklijk Besluit in 2000, waarin de erkenningsnormen voor fertiliteitszorg werden vastgelegd, werd de fertiliteitskliniek van Imelda erkend als A-centrum.

In 2009 kreeg het centrum een nieuw elan onder de dynamische leiding van dr. Sofie Pelckmans. “In datzelfde jaar werd ons ziekenhuis erkend als weefselbank, wat ons in staat stelde om eicellen en zaadcellen te transporteren naar Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum waarmee we sindsdien nog steeds goed samenwerken. Vanaf toen is het aanbod van behandelingen verder uitgebreid, met onder andere donorinseminatie, testisbiopsies, social freezing en oncofreezing,” zegt dr. Sofie Pelckmans.

Vandaag de dag biedt het Imeldaziekenhuis alle mogelijke behandelingen op het gebied van fertiliteit, en wordt de kliniek geleid door dr. Pelckmans, ​ dr. Verhelst en dr. Criel samen met onze IVF-vroedvrouwen en embryologen. Dankzij beide samenwerkingen met Brussels IVF en met het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum hopen we onze zorgkwaliteit nog verder te kunnen verbeteren. Vrouwen met een onvervulde kinderwens mogen rekenen op nog meer deskundigheid en vlottere doorstroming in een vaak belastend traject.