Artsenstaking 7 juli - impact beperkt

Artsenstaking 7 juli - impact beperkt
Voorlopig lijkt de impact van deze actie zeer beperkt in ons ziekenhuis. Als uw arts niet werkt op 7 juli, dan wordt u vooraf verwittigd en plannen we een nieuwe afspraak in. Het is dus niet nodig om ons vooraf te contacteren.

Contentverzamelaar

De kwaliteit van uw zorg I Onze focus

Goede zorg is transparante zorg. Daarom delen we wat patiënten, de overheid en officiële accreditatie instanties van onze zorg vinden.

Lees meer over onze kwaliteitszorg

De zorg van morgen I Wij bouwen voor u

Tegen 2029 ondergaat uw ziekenhuis een heuse metamorfose. We creëren een zorgomgeving die aansluit op onze toekomstvisie.

Ontdek ons Ruimteplan

witruimte

  

Contentverzamelaar

400.000 euro voor onderzoek naar de behandeling van Long covid: UNLOCK

400.000 euro voor onderzoek naar de behandeling van Long covid: UNLOCK

23 december 2021

<p>In juni van dit jaar deed het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een oproep om meer kennis te vergaren over behandelingsmogelijkheden naar mensen met langdurige covid, in het kader van <a href="https://kce.fgov.be/nl/content/wat-is-kce-trials" target="_blank">KCE Trials</a> (een financieringsprogramma voor niet-commerci&euml;le klinische studies). De diensten Klinische Nutritie en Fysische Geneeskunde en Revalidatie, in samenwerking met de onderzoeksgroep Rehabilitation Research van de Vrije Universiteit Brussel, onder leiding van prof. Sabeth De Waele en dr. Marc Schiltz, dienden een studievoorstel in en werden geselecteerd door het KCE.<br />Ze zullen, met Trial Co&ouml;rdinator dr. Stijn Roggeman het studieconcept verder uitwerken en uitvoeren in samenwerking met pati&euml;ntenvereniging &lsquo;Post covid Gemeenschap&rsquo;.</p>

Onderzoeksproject UNLOCK: voeding en fysieke revalidatie bij Long covid 

Na een SARS-CoV-2 infectie ervaart een toenemend aantal patiënten blijvende symptomen of restletsels zoals problemen bij inspanning en een verminderde kwaliteit van leven. Omdat COVID-19 vaak een invloed heeft op smaak en eetlust, komt gewichtsverlies in combinatie met spierverlies heel vaak voor. De hypothese van de onderzoekers is dat een gepersonaliseerd voedingsschema in combinatie met een op de patiënt afgestemd revalidatieprogramma de fysieke prestaties, functionele capaciteiten en levenskwaliteit van deze patiënten zal verbeteren. 

Klinisch onderzoek bij en samen met patiënten 

In deze studie zullen 66 patiënten met symptomen van langdurige covid (nog steeds klachten na 12 weken) ofwel een gepersonaliseerd behandelingsprogramma ofwel een standaard revalidatieprogramma van 18 kinesitherapiesessies volgen. Het gepersonaliseerde behandelingsprogramma zal bestaan uit een combinatie van voedingstherapie en een fysiek trainingsprogramma. De behandeling zal 12 weken duren. Een evaluatie volgt na 6 en 12 weken met een eindevaluatie 6 weken het einde van de behandeling.  

De patiënten zullen worden geselecteerd uit de UZ Brussel covid-patiënten populatie en in overleg met patiëntenvereniging Post covid-gemeenschap.  

Het onderzoek start op 1 maart 2022 en zal twee jaar duren 

Het team ontvangt hiervoor een onderzoeksbudget van 400.000 euro en zal uitgebreid worden met drie nieuwe medewerkers.  


Contentverzamelaar

Nieuwsbrief UZ Brussel

witruimte

  

Neem zelf uw zorg in handen!

Neem zelf uw zorg in handen!
Als patiënt heeft u het recht om alles te weten over uw gezondheid en behandeling. Overleg tussen patiënt en zorgmedewerkers is de basis van goede zorg. Wederzijds respect is de essentie. Het UZ Brussel geeft u praktische tips om zelf betrokken te zijn bij uw behandeling.
Lees de tips en neem zelf uw zorg in handen

witruimte

  

Contentverzamelaar

Map

Hoe het UZ Brussel bereiken?

Stippel uw route naar het UZ Brussel uit via Google Maps.

witruimte