Doorbraak: nieuw 3D-geprint titanium implantaat helpt schedelgaten voortaan beter te herstellen

Doorbraak: nieuw 3D-geprint titanium implantaat helpt schedelgaten voortaan beter te herstellen

17 augustus 2020

Om gaten in de schedel te dichten die ontstaan bij hersenoperaties of om voorhoofdvervormingen te verhelpen, wordt vandaag gebruik gemaakt van eigen botweefsel van de patiënt of een implantaat uit kunststof. Maar die veroorzaken vaak infecties of zelfs allergische reacties. Chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Brussel, waaronder VUB-prof. dr. Maurice Mommaerts, en het ETH Ziekenhuis Tilburg hebben nu samen met de Belgische firma CADskills BV en de afdeling Biomechanica van de KU Leuven een nieuwe schedelplaat-op-maat uit titanium ontwikkeld die bijzonder infectiebestendig blijkt te zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Craniomaxillofacial Trauma & Reconstruction.

De dunne titaniumplaat (CeTi) wordt via CT-scan data op maat van de patiënt 3D-geprint. In de poreuze titaniumboord wordt tijdens de operatie ook een pasta van calciumfosfaat aangebracht, waardoor die biologisch ingroeit. Hierdoor daalt niet alleen het risico op infecties maar geeft het implantaat, in vergelijking met andere types schedelplaten, minder risico op schedelbreuken bij impact. 

“De combinatie van het uiterst biocompatibel titanium-op-maat en het antimicrobiële en botingroei-bevorderende calciumfosfaat (keramiek) kende geen enkele faling na revisies wegens infectie van de autologe botplaten, PEEK of kunsthars (plexiglas) cranioplasties”, stelt prof. Maurice Mommaerts van het UZ Brussel en verbonden aan de VUB. 
 
Intussen kregen al acht patiënten zo’n plaat succesvol ingeplant. De chirurgen in Tilburg hebben de voordien populaire kunststoffen PEEK-op-maat platen ook verlaten. 

“Het is een kwestie van tijd en terugbetaling vooraleer elke craniotomie met een CeTi zal gereconstrueerd worden”, zegt prof. Mommaerts. “De autologe “bone flap” oogt interessanter, maar is dat in werkelijkheid niet, vermits ze in meer dan de helft van de gevallen uiteindelijk toch moet vervangen worden wegens resorptie of infectie.” 

3D-geprint titanium schedelimplantaat

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.