Internationale week voor verstandig gebruik van antibiotica

Internationale week voor verstandig gebruik van antibiotica

18 november 2022

Onder het motto “Preventing antimicrobial resistance together” zetten de ziekenhuizen van het CUROZ-netwerk samen hun schouders onder de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Dit doen ze door samen campagne te voeren. Deze campagne kadert in de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) van de Wereldgezondheidsorganisatie, die jaarlijks van 18 tot en met 24 november wordt gehouden. Gezondheidswerkers zijn mee verantwoordelijk voor het behoud van de doeltreffendheid van de bestaande antibiotica, maar ook als patiënt kan u uw steentje bijdragen. We zetten enkele tips op een rijtje:

  • Gebruik antibiotica goed.
  • Respecteer de dosissen en tijdstippen. Sla nooit een inname over en gebruik exact de voorgeschreven hoeveelheden.
  • Maak uw antibioticakuur volledig af. Ook als u zich na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën geleidelijk aan worden vernietigd. Stop dus niet vroeger dan voorgeschreven, tenzij uw arts intussen de diagnose van een bacteriële infectie ontkracht of geen toegevoegde waarde meer ziet van de antibioticabehandeling.
  • Bewaar geen restjes antibiotica voor een later gebruik. Gooi ze ook niet bij het gewone afval, maar breng ze terug naar uw apotheker.
  • Gebruik antibiotica enkel als het moet.
  • Antibiotica helpen niet bij alle ziekten. Zo zijn antibiotica niet werkzaam tegen virussen, enkel tegen bacteriën. Maar ook bij bacteriële infecties zijn antibiotica niet steeds nodig. Neem daarom enkel antibiotica als uw arts dat nodig vindt.

Meer info vind je op www.praatoverantibiotica.be.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.