Mucoteam UZ Brussel ondersteunt Roemeens pediatrisch mucocentrum

Mucoteam UZ Brussel ondersteunt Roemeens pediatrisch mucocentrum

26 mei 2023

Een delegatie van het mucoteam van het UZ Brussel bezocht de afgelopen dagen een pediatrisch mucocentrum in Cluj-Napoca in Roemenië. Het bezoek kaderde in het Twinning project van ECFS (European Cystic Fibrosis Society) waarbij het mucocentrum van het UZ Brussel een fonds toegekend kreeg om als mentor op te treden voor een mentee-site in Cluj-Napoca. Het doel van deze samenwerking is om de zorg voor kinderen met muco in het centrum te optimaliseren en te ondersteunen waar nodig.

Tijdens dit bezoek gaven prof. dr. Elke De Wachter, Giverny Feron, kinesitherapeut en Tina D'Hondt, verpleegkundige, lezingen over praktische onderwerpen met betrekking tot muco aan ouders, studenten, artsen en verpleegkundigen. Er werd uitgebreid de tijd genomen om in dialoog te gaan en ervaringen uit te wisselen. Het team liep ook mee met Dr. Zsabo (kinderlongarts en muco-arts) en zag samen verschillende kinderen met muco, zowel tijdens hospitalisatie als tijdens de raadpleging. Het was een leerrijke ervaring, zowel voor het team, de ouders en patiënten, maar ook voor onze eigen collega’s.

Verder samenwerken in de toekomst

Dit eerste bezoek is de start van een verdere nauwe samenwerking. Ondersteuning van organisatorische problemen rond patiëntenseggregatie, verrichten van een adequate zweettest en optimale ademhalingskinesitherapie zullen centrale werkpunten zijn.

Met steun van

Dankzij de extra financiële ondersteuning van de Mucovereniging en de UZ Brussel Foundation hebben we het team van Dr. Szabo en patiënten materiaal kunnen schenken dat meteen inzetbaar is voor optimalisatie van drainagetechnieken (kine).

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.