‘27.1/21.7/045/2014’, een kunstwerk van Dirk Braeckman in de inkomhal

‘27.1/21.7/045/2014’, een kunstwerk van Dirk Braeckman in de inkomhal

18 mei 2022

Sinds begin mei siert een nieuw kunstwerk de inkomhal van het UZ Brussel. Dit kunstwerk van de Gentse kunstenaar Dirk Braeckman toont een ogenschijnlijk banaal interieur waarin een deel van het beeld wordt onttrokken door een grote lichtvlek. Tot augustus kunnen patiënten en bezoekers dit werk aanschouwen in de wachtruimte in de hoofdingang van het ziekenhuis. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur. Hiermee bouwt het voort op een jarenlange traditie van kunst in het ziekenhuis.

Een kunstwerk dat veel aan de verbeelding overlaat

Van mei tot augustus kunnen bezoekers en patiënten van het UZ Brussel een nieuw kunstwerk bezichtigen op de kunstmuur in de inkomhal van het ziekenhuis. Het kunstwerk van Dirk Braeckman uit 2014 geeft een beeld weer dat zich situeert in Cuba maar verder alles aan de verbeelding overlaat. Het lijkt een gewoon en banaal interieur, echter wordt een deel van de beeldinformatie onttrokken door een grote lichtvlek. Het interieur geeft de impressie van een spookachtige realiteit waar de tijd is blijven stilstaan.

Kunstwerk

Dirk Braeckman woont en werkt in Gent. Zijn werk werd meermaals bekroond en veelvuldig tentoongesteld in binnen- en buitenland. In 2017 werd hij geselecteerd voor het Belgisch paviljoen van de 57e Biënnale van Venetië en in 2021 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de Biënnale van São Paulo. Zijn werk heeft een permanente plek in het Koninklijk Paleis van Brussel, inclusief portretten van koning Albert II en koningin Paola.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Intussen kunnen bezoekers, patiënten en medewerkers ook genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars in en rond het UZ Brussel, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.