UZ Brussel als eerste Belgisch kinderziekenhuis erkend als Europees expertisecentrum voor obesitas bij kinderen

UZ Brussel als eerste Belgisch kinderziekenhuis erkend als Europees expertisecentrum voor obesitas bij kinderen

18 oktober 2022

Het Kidz Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel, werd vorige week door de European Association for the Study of Obesity erkend als één van de “EASO Collaborating Centres for Obesity Management (COMs) Paediatric Section”. Het is het eerste pediatrisch obesitascentrum in België dat deze accreditatie ontvangt, die geldt voor een periode van 3 jaar. Het is een erkenning voor de expertise die de afgelopen jaren werd opgebouwd op vlak van obesitas bij kinderen.

Wereldwijd is het aantal mensen dat lijdt aan obesitas verdrievoudigd sinds 1975, stelt de Werelgezondheidsorganisatie. De prevalentie van overgewicht en obesitas onder kinderen en adolescenten van 5-19 jaar is sindsdien gestegen van slechts 4% in 1975 tot iets meer dan 18% in 2016. Obesitas is door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als chronische ziekte.

Prof. Inge Gies, diensthoofd Kidz Health Castle en verantwoordelijke voor de obesitaskliniek voor kinderen: “Eens een kind obees is, is de kans op het spontaan verdwijnen van de obesitas zeer klein, en heeft het kind een zeer grote kans om obees te blijven op volwassen leeftijd. Een kind groeit er dus niet zomaar uit. De eerste 1000 dagen van het leven zijn zeer bepalend voor de programmatie van de vetcellen, en dat heeft een impact op de rest van het leven. Vandaar het grote belang van een vroege aanpak. Tot 20% van de kinderen met obesitas vertoont al complicaties van het verhoogd gewicht op jonge leeftijd (zoals verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, leververvetting). Ook het psychosociale luik mag niet uit het oog worden verloren. Een derde van de kinderen met obesitas wordt bijvoorbeeld gepest.”

Europees mee op het voorfront van onderzoek en ontwikkeling over obesitas bij kinderen

De European Association for the Study of Obesity is een toonaangevende Europese organisatie die expertise bundelt over onderzoek en beleid over obesitas. Voortaan maakt het Kidz Health Castle van het UZ Brussel, als enige Belgisch pediatrisch obesitascentrum deel uit van de "Collaborating Centres for Obesity Management" (COM's) van het EASO, een netwerk van geaccrediteerde multidisciplinaire behandelcentra uit heel Europa. De accreditatie is een bevestiging van de expertise op internationaal vlak en opent de deur naar innovatief onderzoek en beleid voor de behandeling van obesitas op Europees niveau.

Prof. Inge Gies: “Door deze erkenning zitten we mee op de eerste rij van de ontwikkeling van nieuwe onderzoeken en nieuwe behandelingswijzen. Weinig zorgverleners zien obesitas vandaag als een ziekte. Het gebeurt nog steeds dat patiënten niet au serieux worden genomen wanneer ze zeggen dat het niet lukt om af te vallen. Met deze accreditatie geven we niet alleen aan de collega-artsen maar ook aan de industrie en de patiënten aan dat we obesitas ernstig nemen en mee zoeken en werken aan goede behandelingen.”

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.