Contentverzamelaar

De kwaliteit van uw zorg I Onze focus

Goede zorg is transparante zorg. Daarom delen we wat patiënten, de overheid en officiële accreditatie instanties van onze zorg vinden.

Lees meer over onze kwaliteitszorg

De zorg van morgen I Wij bouwen voor u

Tegen 2029 ondergaat uw ziekenhuis een heuse metamorfose. We creëren een zorgomgeving die aansluit op onze toekomstvisie.

Ontdek ons Ruimteplan

witruimte

  

Contentverzamelaar

UZ Brussel spoort meer acute aandoeningen sneller op via artificiële intelligentie in beeldvorming

UZ Brussel spoort meer acute aandoeningen sneller op via artificiële intelligentie in beeldvorming

09 maart 2023

Per onderzoek genereert een CT of MRI-scan duizenden beelden. Dit betekent dat radiologen per patiënt een enorme hoeveelheid radiologische beelden moeten analyseren. Vandaag beschikken ze over minder dan 1 seconde per beeld om deze hoeveelheid beelden van hun patiënten te kunnen bekijken. Als één van de eersten in Europa zal het UZ Brussel nu in samenwerking met Aidoc, een toonaangevende leverancier van artificiële intelligentie (AI) oplossingen voor de gezondheidszorg, een aantal nieuwe AI-programma's uitrollen om 9 acute aandoeningen sneller te kunnen opsporen. Dit is een nieuwe stap in de samenwerking met Aidoc, na een eerste project voor het detecteren van bloedingen in de hersenen en klonters in de longen.

Het UZ Brussel werkt al zo’n 4 jaar samen met Aidoc. Met de hulp van software op basis van artificiële intelligentie worden beelden ‘gepseudonimiseerd’ doorgestuurd en geanalyseerd. De software kan afwijkingen identificeren, bijvoorbeeld een bloeding in de hersenen. De arts krijgt deze informatie doorgestuurd en kan zo gericht de beelden analyseren en een diagnose stellen.

9 aandoeningen sneller opgespoord

Tot voor kort zette het UZ Brussel vooral in op AI voor de analyse van CT-scans voor intracraniële bloedingen en longembolieën. Nu kunnen nog meer aandoeningen gericht worden opgespoord, het merendeel op basis van CT-beelden: verstoppingen van grote bloedvaten, uitstulpingen van de bloedvaten in de hersenen (aneurysmata), ruggengraatfracturen met verplaatsing van wervels, ribfracturen, vrije lucht in de buik, en via RX-beelden ook een klaplong. Dit wil zeggen dat de helft meer patiënten nu sneller kan geholpen worden. Het UZ Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis dat alle Aidoc AI-oplossingen inzet voor de triage van acute aandoeningen.

Prof. Johan de Mey, diensthoofd Radiologie in het UZ Brussel:

“Een CT-scan of MRI genereert meer dan 1000 beelden per onderzoek, soms kunnen het er zelfs 20 tot 30.000 zijn. Al die beelden moeten door een radioloog bekeken worden. Het gebruik van deze AI-technologie laat toe dat de radiologen gericht aandacht kunnen besteden aan de beelden waarop een afwijking is te zien.”

Dr. Hans Nieboer, verantwoordelijke Spoedradiologie:

“Zeker voor patiënten die binnenkomen via de spoedgevallendienst is dit een grote meerwaarde. Op die manier beschikken de artsen over meer tijd voor de concrete interpretatie van de gedetecteerde afwijkingen. De technologie helpt ons vooral bij patiënten die nood hebben aan een snelle diagnose en interventie, zoals bij bloedingen in de hersenen of lucht in de buik. Het doel? Onze patiënten nog betere zorg bieden.”

Pionier in gebruik van AI bij beeldvorming

De dienst Radiologie startte meer dan 5 jaar geleden met het klinische gebruik van artificiële intelligentie voor de analyse van beelden. In samenwerking met Icometrix (spin-off van de KUL), volgen radiologen via AI op MRI-beelden de evolutie op van patiënten met multiple sclerose en patiënten met dementie. Binnen een andere samenwerking met Heartflow (spin-off van Stanford University), gebruikt de dienst AI voor de evaluatie van de kransslagaders op CT-scans van het hart, om zo het risico op een hartinfarct te voorspellen en te bepalen of patiënten moeten geopereerd worden.

Tijdens de coronacrisis stond de dienst Radiologie, VUB-onderzoeksgroep ETRO en Icometrix aan de wieg van het ICOVID-project om de graad van ernst van covid op de longen te voorspellen op basis van een CT-scan. De AI-software werd gratis ter beschikking gesteld en tijdens de pandemie in honderden ziekenhuizen wereldwijd gebruikt.

Beelden: Aidoc


Contentverzamelaar

Nieuwsbrief UZ Brussel

witruimte

  

Neem zelf uw zorg in handen!

Neem zelf uw zorg in handen!
Als patiënt heeft u het recht om alles te weten over uw gezondheid en behandeling. Overleg tussen patiënt en zorgmedewerkers is de basis van goede zorg. Wederzijds respect is de essentie. Het UZ Brussel geeft u praktische tips om zelf betrokken te zijn bij uw behandeling.
Lees de tips en neem zelf uw zorg in handen

witruimte

  

Contentverzamelaar

Map

Hoe het UZ Brussel bereiken?

Stippel uw route naar het UZ Brussel uit via Google Maps.

witruimte