Wijnvlek (naevus flammeus of hemangioom)

Een wijnvlek (of naevus flammeus of hemangioom) is een aangeboren afwijking waarbij bloedvaten van de huid zijn uitgezet. Het is zelden aanwezig bij geboorte, maar groeit geleidelijk tijdens het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar kan de wijnvlek terugkomen. Soms kan er in de moedervlek een rode papel (een kleine rood puistje op de huid dat niet is gevuld met pus) ontstaan die gemakkelijk bloedt.

Welk type laser?

De vaatlaser is in staat om zich specifiek op deze bloedvaten te richten waardoor deze toeschroeien. Na genezing volgt ingroei van nieuwe gezonde bloedvaten.

Bijwerkingen?

Tijdens de behandeling voel je een opeenvolging van kleine prikjes. Doordat de laser voortdurend ook de huid afkoelt blijft het een aangename behandeling en is er geen verdoving nodig.

Na de laserbehandeling zal de behandelde vlek blauwgrijs worden, dit is volledig normaal en zal na 2 weken verdwijnen. De opperhuid blijft hierbij steeds intact. Camouflage mag aangebracht worden vanaf 1 dag na de behandeling.

Vanaf welke leeftijd?

Iedere patiënt wordt individueel beoordeeld. We behandelen ook pasgeborenen en tieners met wijnvlekken. Indien u een wijnvlek opmerkt bij uw kind, plan dan een afspraak in het KidZ Health Castle zodat we een behandelingsplan kunnen opstellen.

Hoeveel sessies zijn nodig?

Meerdere sessies zijn nodig om de kleur op te bleken. Er kan niet op voorhand voorspeld worden hoe goed de wijnvlek zal reageren om de laserbehandeling. Elke sessie duurt 30-45 minuten.

Kostprijs?

Voor deze indicatie is de lasertherapie terugbetaald door het RIZIV afhankelijk van de plaats van de behandeling. Dit is het geval voor het gelaat en de handen. Daarvoor is een terugbetaling voorzien van 8 sessies. Vraag hieromtrent meer info aan uw dermatoloog.

< Terug