Wild vlees (keloïden)

Wat?

Bij een keloïd (in de volksmond ook wel ‘wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.

Doordat deze littekens veel myofibroblasten (cellen die een rol spelen in de wondheling en een wond dichtmaken aangezien ze verantwoordelijk zijn voor littekenweefsel) bevatten kunnen ze de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden doordat ze aanleiding kunnen geven tot storende contracties.

Bij kinderen kunnen ze leiden tot bewegings- en groeistoornissen indien ze over een gewricht lopen. Een laserbehandeling is dan aangewezen om de huid te versoepelen.

Type behandeling?

Keloiden zijn moeilijk te behandelen en verschillende combinaties van behandelingen zijn nodig om tot een optimaal resultaat te komen.

Injecties met cortisone

Bij zeer dikke keloiden zal eerst getracht worden de dikte te doen afnemen door middel van injecties met cortisone.

Laserbehandelingen

Volgende functionele verbeteringen kunnen bekomen worden na laserbehandeling:

  • Afname van contracturen rondom gewricht
  • Herstel van normale groei bij kinderen
  • Zachtere textuur van de huid
  • Toename beweeglijkheid
  • Afname roodheid

Om bovenstaande effecten te bekomen, worden combinatiebehandelingen aangeboden worden met volgende lasers: vaatlaser en een gefractioneerde Erbium:Glass Laser (dit is de nieuwste en meest geavanceerde laser voor de behandeling van (acne)littekens) voor de textuur.

Sessies?

Meerdere sessies zijn nodig waarbij telkens een combinatie van de 2 lasers wordt gebruikt. Tussen de sessies wordt en interval van 4-6 weken gerekend.

Voorzorgen?

4 weken voor en 6 weken na de behandeling zonblootstelling vermijden en zonnefactor 50+ dragen.

< Terug