Hormonale methoden

Bij de hormonale methoden worden de hormonen die zorgen voor een eisprong onderdrukt. Als bij de vrouw geen eisprong optreedt, kan geen bevruchting plaatsvinden. Ze zijn zeer betrouwbaar indien ze correct gebruikt worden.

Op basis van de hormonen die ze bevatten, kan u kiezen tussen:

  1. Combinatiemiddelen met twee vrouwelijke hormonen, met name oestrogenen en progestagenen:
  1. Middelen met één vrouwelijk hormoon, alleen progestagenen:

1. Combinatiemiddelen met oestrogenen en progestagenen

Deze combinatiemiddelen bootsen een normale menstruatiecyclus na. De oestrogenen zorgen voor een regelmaat in de menstruatie. Iedere maand, in de stopweek, treedt een bloeding op die op een menstruatie lijkt, maar onttrekkingsbloeding wordt genoemd.

Anticonceptiepil

De pil moet u elke dag, het liefst op een vast tijdstip, innemen gedurende 21 of 22 dagen; daarna volgt een stopperiode van maximaal 7 dagen. In deze stopperiode is er meestal een bloeding van enkele dagen. Begin met een nieuwe strip op een vaste dag van de week.

Doorslikken van de pil zonder stopweek is mogelijk, maar de manier waarop is afhankelijk van de samenstelling van de pil die u gebruikt. Overleg bij twijfel met uw arts.

De meeste pillen zijn eenfasepillen: elke pil heeft dezelfde samenstelling. Twee- en driefasenpillen hebben twee respectievelijk drie verschillende samenstellingen na elkaar; ook hier is er een stopweek. Voor het slikken van de pil moet u dus bij de twee- en driefasenpillen goed op de volgorde letten.

Anticonceptiering

Deze flexibele ring in de schede geeft een constante lage dosis hormonen af, dezelfde hormonen als deze in de klassieke pil. Deze komen via de vaginawand rechtstreeks in de bloedbaan terecht. 

Omdat de hormonen niet eerst via de lever passeren kan de dosis laag worden gehouden. Ook de weg langs de maag en darm worden omzeild, waardoor braken, diarree of de inname van antibiotica geen enkele invloed hebben op de betrouwbaarheid van de methode.

De ring kan drie weken blijven zitten. Daarna is er een stopweek. U kunt de ring gemakkelijk zelf inbrengen en verwijderen. Met de vaginale ring hoef je slechts 1x/maand aan je contraceptie te denken.

Het is mogelijk met én zonder ring gemeenschap te hebben, maar de ring mag niet langer dan drie uur uit de schede blijven. 

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister wordt aangebracht op de huid. Het is een dunne huidkleurige pleister die overal op de huid kan geplakt worden en een constante hoeveelheid hormoon afgeeft aan het lichaam. U vervangt deze pleister eenmaal per week. Na drie weken is er een stopweek. In deze week volgt de menstruatie. 

Terug naar boven


2. Middelen met alleen progestagenen

Bij het gebruik van anticonceptiemiddelen die alleen progesteron afgeven is vaak geen menstruatiecyclus meer herkenbaar:

  • Ongeveer 1 vrouw op 3 heeft helemaal geen bloedverlies meer
  • 1 vrouw op 3 heeft nog een herkenbare cyclus maar minder bloedverlies
  • 1 vrouw op 3 heeft onvoorspelbaar bloedverlies, wat soms hinderlijk is

Het totale bloedverlies is bij het gebruik van deze middelen echter minder dan wanneer er geen hormonen zouden worden gebruikt. Ook als de bloedingen wegblijven, is het middel betrouwbaar.

Minipil

De minipil wordt voornamelijk gebruikt tijdens de borstvoeding of door vrouwen die geen oestrogenen mogen gebruiken. Dagelijks 1 pil zonder stopweek, liefst op hetzelfde tijdstip. De minipil gebruikt u continu en is net zo betrouwbaar als de combinatiemiddelen.

Prikpil

De prikpil is een injectie in de spier, die eens per drie maanden wordt gegeven door een arts of verpleegkundige. 

Het voordeel hiervan is dat u slechts 4 keer per jaar aan uw anticonceptie hoeft te denken. 

De prikpil heeft als nadeel dat het na het stoppen soms lang kan duren voordat de gewone cyclus weer terugkomt: maximaal een jaar. 

Bij klachten door de prikpil, kan het toegediende hormoon niet worden weggehaald en moet u wachten tot de hormonen vanzelf uit uw lichaam zijn verdwenen.

Hormoonstaafje

Het hormoonstaafje is 4 centimeter lang en geeft een constante hoeveelheid progesteron af. Het wordt na lokale verdoving door de arts in de bovenarm net onder de huid ingebracht.

Het hormoonstaafje kan drie jaar blijven zitten. Het inbrengen en verwijderen moet gebeuren door een arts die bekend is met de methode.

Terug naar boven


< Terug