Intra-uteriene methoden 

Er bestaan meerdere soorten intra-uteriene methoden om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn twee soorten spiralen (met en zonder hormonen) die beiden ten minste vijf jaar kunnen blijven zitten en gemakkelijk verwijderd kunnen worden waarna de fertiliteit zich hersteld.

Koperspiraal

De werking van een spiraaltje berust op de aanwezigheid van een vreemd lichaam in de baarmoeder waardoor de eicel zich niet kan innestelen. Bij een koperspiraal maakt het koper de zaadcellen bovendien inactief, waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel binnen te dringen.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal beïnvloedt het slijm van de baarmoedermond zodat de zaadcellen minder goed in staat zijn door de baarmoedermond te gaan. Ook wordt het slijmvlies van de baarmoeder minder opgebouwd zodat innesteling nauwelijks voorkomt. 

Een aangenaam neveneffect is dat de meeste vrouwen hierbij geen maandstonden meer hebben of fel verminderen. Het wordt daarom ook vaak voorgeschreven bij hevige-, pijnlijke- of onregelmatige maandstonden. 

Een hormoonspiraal kan, zeker in de eerste maanden, onregelmatig bloedverlies veroorzaken maar na een jaar gebruik van het hormoonspiraal is 80 procent van de vrouwen tevreden. Ongeveer 25 procent heeft geen menstruaties meer, ongeveer 50 procent heeft nog wel bloedverlies, maar veel minder.

< Terug