Niet-chirurgische behandelingen van lymfoedeem

De niet-chirurgische behandeling van lymfoedeem bestaat uit:

  • Het verminderen van de zwelling door combinatie van manuele lymfedrainage met een steunverband en oefeningen. Afhankelijk van het stadium van het lymfoedeem zal dit 4 weken tot een aantal maanden in beslag nemen.
  • Het stabiliseren en verder verbeteren van de zwelling door de lymfedrainage af te bouwen en over te schakelen naar elastische arm- of beenkousen. Dit wordt gewoonlijk onbeperkt verdergezet.

Afhankelijk van het stadium van uw lymfoedeem wordt de meest geschikte behandeling opgestart:

Evaluatie en opvolging

Bij opstarten van een niet-chirurgische behandeling wordt het effect gewoonlijk geëvalueerd na 6 maanden. Indien geen beterschap of bij verergering van de klachten, kan overgegaan worden tot een operatie. In bepaalde gevallen is een operatie in een vroegere fase reeds geïndiceerd. Vandaar dat het belangrijk is om reeds in een vroeg stadium door een chirurg geconsulteerd te worden, zodat een bepaald type behandeling tijdig kan ingezet worden. 

Vaak dient een niet-chirurgische behandeling na een operatie (tijdelijk) voortgezet worden om het effect van de operatie te maximaliseren. Dus een combinatie van behandelingen (chirurgisch en niet-chirurgisch) is ook mogelijk.