Typische eetstoornissen

Anorexia nervosa

De belangrijkste groep van patiënten binnen de Eetkliniek betreft (pre)adolescenten met klassieke anorexia nervosa. De piekleeftijd ligt op 13-14 jaar. Het gaat dan vooral over meisjes die met ondergewicht (voor leeftijd en lengte) kampen dat wordt bereikt door één of meerdere compensatoire mechanismen:

  • Vasten, al dan niet geassocieerd met hyperactiviteit
  • Zelfopgewekt braken
  • Misbruik van laxativa/diuretica

Ondanks hun soms zeer laag gewicht is er bij de patiënten een intense angst om bij te komen, angst die lijkt toe te nemen naarmate het gewicht daalt. Vaak is er een constante preoccupatie met eten, gewicht en lichaamsvorm. De patiënten worden gekweld door schuldgevoelens na elke maaltijd en hebben een verstoord lichaamsbeeld: ze zien zichzelf als dik en vet, ondanks hun ondergewicht.

Terug naar boven


Boulimia nervosa

Binnen de Eetkliniek worden ook kinderen/jongeren met boulimia nervosa geholpen. Het voorkomen van boulimia nervosa is eerder uitzonderlijk in de kindertijd en kent een latere aanvangsleeftijd dan anorexia nervosa. Deze patiënten hebben vaak een eetbui waarbij ze meer voedsel dan de meeste mensen binnen dezelfde tijdspanne eten. Op dat moment hebben ze het gevoel dat ze de controle over het eten kwijt zijn. Vaak doen ze dit stiekem, omdat ze zich hier heel erg over schamen. De patiënten voelen zich erg schuldig nadat ze de controle over hun eetgedrag verloren en een eetbui hadden.

Ook deze patiënten hebben een verstoord, onredelijk lichaamsbeeld en een constante preoccupatie met eten, gewicht en lichaamsvorm. Om gewichtstoename te vermijden of om vermagering te bekomen, gebruiken ze compensatoire mechanismen

  • Zelfopgewekt braken
  • Misbruik van laxantia/diuretica
  • Intensieve lichaamsbeweging
  • Tussen eetbuien door extreem vasten 

Terug naar boven