Assistentiehonden

Een assistentiehond is een speciaal opgeleide hond die personen met een handicap (motorisch, visueel of auditief) begeleidt en hen toelaat hun zelfstandigheid te vergroten zodat ze minder op de hulp van derden zijn aangewezen. Een attest van het opleidingscentrum bewijst dat de hond en zijn baas in hun opleiding slaagden en het garandeert bovendien dat de hond gezond en gevaccineerd is. Assistentiehonden kunnen worden toegelaten in het ziekenhuis, als de voorwaarden strikt worden gevolgd. Hetzelfde geldt voor assistentiehonden in opleiding mits de begeleider een bewijs van het opleidingscentrum of het opleidend gastgezin kan voorleggen.

Algemene voorwaarden

 • Assistentiehonden worden tot het ziekenhuis toegelaten, behalve op afdelingen waar specifieke voorwaarden gelden (operatiekwartier, intensieve zorgen, kamers waar beschermende maatregelen van toepassing zijn, wachtkamers met kleine kinderen…).
 • De hond moet in het ziekenhuis altijd een jasje met het opschrift 'assistentiehond' ('chien d’assistance') of een ander kenteken dragen. De assistentiehond is altijd aangelijnd en wordt niet onbewaakt gelaten. 

Voorwaarden bij afspraken

 • De assistentiehond mag de patiënt vergezellen naar de raadpleging en/of onderzoeksafdeling.
 • Indien het type onderzoek dit toelaat en mits goedkeuring van de behandelende arts, kan de hond mee het onderzoekslokaal betreden.
 • Zo nodig wordt de hond tijdens het onderzoek begeleid door een verantwoordelijke derde. Indien dit niet mogelijk is, wordt de bewakingsdienst gecontacteerd (tel. 02 477 77 78).

Voorwaarden bij hospitalisaties

 • Bij een geplande korte opname, wordt overwogen of een opname met assistentiehond vereist/gewenst is. De praktische haalbaarheid wordt bij elke vraag individueel besproken met de hoofdverpleegkundige.
 • Bij registratie van de vooropname kan men de gegevens van de geplande dienst verkrijgen aan de balie Kassa-InSchrijvingen-Opname (KIO).
 • De opname gebeurt in een éénpersoonskamer. Zo mogelijk wordt rekening gehouden met de ligging van de kamer (bijvoorbeeld dicht bij de uitgang van de eenheid).
 • De patiënt of zijn omgeving zijn verantwoordelijk voor alle zorg voor de hond (het uitlaten, voeding, drank…). De voerbak moet dagelijks grondig worden gereinigd. Honden krijgen tijdens de hospitalisatie enkel droge hondenbrokken. Vers vlees (resten) kan parasieten bevatten en wordt daarom niet toegestaan.

Voorwaarden als bezoeker met assistentiehond

 • Personen die de begeleiding van een assistentiehond nodig hebben, mogen opgenomen patiënten in het ziekenhuis gaan bezoeken.
 • Indien de patiënt op een tweepersoonskamer ligt en de medepatiënt niet akkoord gaat met de aanwezigheid van de hond in de kamer, wordt in overleg met de bewakingsdienst een oplossing gezocht om het bezoek in een ander lokaal te laten plaatsvinden.