"Meer zalen, lichtere verdoving en kortere verblijfsduur voor patiënten": nieuwe endoscopische dageenheid geopend

"Meer zalen, lichtere verdoving en kortere verblijfsduur voor patiënten": nieuwe endoscopische dageenheid geopend

26 september 2023

Na een hele periode van verbouwen en voorbereiden met alle betrokken diensten, ontvangt de nieuwe high-tech endoscopie eenheid van het UZ Brussel deze week de eerste patiënten. Prof. dr. Hendrik Reynaert, diensthoofd Gastro-enterologie: “Zowel de onderzoeken als de post-anesthesie opvolging gebeuren allemaal op de nieuwe endoscopie eenheid. We zullen tot dubbel zoveel patiënten kunnen inplannen en de verblijfsduur wordt gevoelig ingekort door de nieuwe manier van werken.” Ook pediatrische Gastro-enterologie en Pneumologie, en op termijn volwassen Pneumologie zullen voor endoscopische onderzoeken in de nieuwe eenheid werken.

De nieuwe eenheid bevindt zich op het gelijkvloers van het hospitalisatiegebouw. De hele oppervlakte waar vroeger een administratieve zone was, werd verbouwd en heringericht tot een ‘state of the art’ zorgzone voor patiënten die een endoscopisch onderzoek zoals bijvoorbeeld een colonoscopie of een gastroscopie nodig hebben. De dageenheid waar de patiënten worden opgenomen, ligt vlakbij vier nieuwe endoscopiezalen. Patiënten hoeven dus niet meer doorheen het ziekenhuis vervoerd te worden naar hun onderzoek.  

Patiënten kunnen sneller terug naar huis

Prof. Reynaert: “Omdat we over meer zalen beschikken en de patiënt op één plaats ontvangen, kunnen we de verblijfsduur voor het onderzoek gevoelig inkorten. Bovendien zullen veel onderzoeken gebeuren onder een lichte algemene verdoving die na het onderzoek snel is uitgewerkt. In totaal zullen de meeste patiënten na 2,5 uur weer naar huis kunnen.”  

 “Een goede voorbereiding is zeer belangrijk om een goede kwaliteit van het onderzoek te kunnen garanderen en om de verblijfsduur zo kort mogelijk te houden. Via een consultatie gaan we na of een endoscopisch onderzoek wel degelijk nodig is, welke medicatie eventueel moet gestopt worden (anti-co), en er wordt uitgebreide informatie gegeven over het onderzoek en de voorbereiding.”  

Ouders kunnen langer bij hun kind blijven

Ook voor de jongste patiënten kunnen met de nieuwe infrastructuur alle endoscopische procedures op één locatie gebeuren. 

Prof. dr. Koen Huysentruyt (Kindergastro-enterologie): “Dat heeft als extra voordeel dat ouders bij hun kind kunnen blijven tot het moment dat de anesthesie begint te werken. Onmiddellijk na de procedure kunnen zij ook weer bij hun kind zijn wanneer het wakker wordt.”

Stapsgewijze opstart  

Om de nieuwe werking helemaal op punt te zetten, opent de nieuwe eenheid in verschillende fasen. Begin oktober komen er twee gloednieuwe proctologielokalen en opent een vierde zaal voor onderzoek waarbij geen narcose nodig is (voornamelijk gastroscopie). Ook endoscopisch onderzoek voor Pneumologie bij pediatrie gebeurt vanaf dan in de nieuwe eenheid.

In de vernieuwde werking is er ook veel aandacht voor het verminderen van de ecologische voetafdruk (bvb. op het vlak van afvalsortering met het oog op recyclage).  

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.