‘Red Cloud’ siert de inkomhal van het UZ Brussel deze zomer

‘Red Cloud’ siert de inkomhal van het UZ Brussel deze zomer

07 juli 2021

De hele zomer lang, tot 30 september, siert het kunstwerk ‘Red cloud' van de Belgische schilder Koen van den Broek de kunstmuur in de inkomhal van het UZ Brussel. Dit schilderij is een eigen interpretatie van het bekende werk ‘Rode Wolk' van Piet Mondriaan en roept een sfeer van stilstand op door het samenkomen van verschillende lagen kleur in een abstract landschap. Het UZ Brussel bouwt hiermee voort op een jarenlange traditie van aanwezigheid van kunst in het ziekenhuis.

Het kunstwerk van Koen van den Broek is geïnspireerd op het bekende werk ‘Rode Wolk' (1907) van Piet Mondriaan, een van de grondleggers van de abstracte kunst. Met zijn interpretatie van dit schilderij, ‘Red Cloud' wil Koen van den Broek een sfeer van stilstand oproepen, een moment van reflectie.

Koen van den Broek is architect van opleiding. Zijn werk is geworteld in de Europese schildertraditie, maar ook sterk beïnvloed door de Amerikaanse conceptuele en abstracte kunst. Zijn kunstwerken zijn gebaseerd op persoonlijke foto's van reizen, schaduwen van de opgemerkte realiteit en het actief in dialoog gaan met de geschiedenis van de kunst, de cinema en de drukte van het leven onderweg. Architectuur, bruggen, wegen, stedelijke landschappen en trottoirs vormen het uitgangspunt. Met heldere kleuren probeert hij een artistieke brug te bouwen tussen wat we zien en wat we denken te zien.

Kunst als bijdrage tot een aangename zorgomgeving

Er bevinden zich in en rond het ziekenhuis intussen 25 kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel). De kunstwerken bieden voor elk wat wils, voor de ene persoon rust of troost, voor een andere afleiding of verwondering.

UZ Brussel curator Luk Lambrecht gelauwerd

De kunstcommissie van het UZ Brussel wordt voorgezeten door gewezen Algemeen Beheerder van het UZ Brussel Jan Beeckmans en Luk Lambrecht maakt er als curator beeldende kunst van het ziekenhuis sinds lang deel van uit. Luk werd recent bekroond met de Ultima Beeldende Kunst voor zijn doorslaggevende rol in de kunstensector.

De jury looft Luk Lambrecht omwille van de uitzonderlijke positie die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd in het veld van de beeldende kunst, voor zijn internationale netwerk en voor de manier waarop hij telkens weer de kunstenaar centraal zet.

Luk Lambrecht: “De integratie van kunst in het ziekenhuis brengt schoonheid en rust, en momenten waarop een mens in vrijheid kan stilstaan bij beelden - en dat kunnen schilderijen, foto’s, videofilms of beeldhouwwerken zijn - die troost, inspiratie of tot nadenken kunnen oproepen. Met warme motivatie werk ik al 10 jaar samen met gepassioneerde medewerkers van het UZ Brussel. Mijn bijdrage ligt in het kiezen en begeleiden van kunstenaars wiens werk in de context van een ziekenhuis een zorg-mentale meerwaarde kan bijbrengen - op het kruispunt van de kleine en grote emoties die een ziekenhuis kenmerken in de meest extreme omstandigheden van pril leven, herstel, geluk, verdriet en afscheid.”

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.