‘Some movements for a tree of life’: een schilderij om in te verdwalen

‘Some movements for a tree of life’: een schilderij om in te verdwalen

15 februari 2023

Een nieuw kunstwerk siert sinds begin februari de inkomhal van het UZ Brussel. Tot en met eind april kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers verdwalen in de kleurrijke en biodiverse wereld van Marie Zolamian in ‘Some movements for a tree of life’. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur.

Marie Zolamian koppelt kunst aan maatschappelijk relevante thema’s, zoals het de huidige situatie van het leefmilieu. Haar kunst oogt echter optimistisch omwille van de vormen en de kleuren, maar is tegelijk doordrongen van studie en lectuur. Het kunstwerk ‘Some movements for a tree of life’, dat speciaal voor het UZ Brussel werd geschilderd, is maar liefst 5 op 2,2 meter groot en omvat de hele kunstmuur in de inkomhal.

Marie Zolamian over haar werk: “Natuurlijk en menselijk, persoonlijk en collectief, gezondheid en milieu, dat zijn de sleutelbegrippen van het grote schilderij dat ik maakte  voor het UZ Brussel. De inspiratie van het doek is te vinden bij het symbioceen, een samenleven zonder menselijke overheersing over de omgeving (in tegenstelling tot het antropoceen), en gebaseerd op de theorie van Glenn Albrecht, een Australische milieufilosoof. Het beeld van dit schilderij vertegenwoordigt een persoonlijk en collectief erfgoed, een geverfde neerslag van beschermde biodiversiteit in een symbiose van samenleven. Het is één gigantische miniatuur, met invloeden en details die zich verstrengelen via nieuwe en andere perspectieven, vervlechtingen, herhalingen, geometrieën en kleuren die elkaar confronteren.”  

Lees verder onder de afbeelding

 

Marie Zolamian creëerde een verhaal met uitsluitend vogels en overwoekerde hybride vegetatie, zonder aanwezigheid van mensen. Het was de bedoeling om een nieuwe omgeving te ontwerpen die zowel de kunstenares als het publiek wil verrassen. Het schilderij is als een groot boeket om in te verdwalen.

Marie Zolamian werd geboren in Beirut en studeerde beeldende kunst aan de Academie van Schone Kunsten in Luik en aan Cambre in Brussel. Ze woont in Luik.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Bezoekers, patiënten en medewerkers kunnen in en rond het UZ Brussel genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.