“Sporten is gezond, ook als je astma hebt.”

“Sporten is gezond, ook als je astma hebt.”

03 mei 2022

Vandaag is Wereld Astma Dag! Dit jaar plaatst het kenniscentrum Gezond Sporten, Astma & Sport in de kijker als jaartopic. In opdracht van Gezond Sporten Vlaanderen schreven artsen van de diensten Pneumologie en Kinderlongziekten van ons ziekenhuis een visietekst over Astma en Sport.

Sporten is goed voor je gezondheid, maar als je astma hebt niet altijd evident. Uit schrik voor een plotse crisis gaan mensen met astma inspanningen vaker vermijden. En dat is jammer, want regelmatig sporten of bewegen is niet alleen goed voor je algemene conditie, het verlaagt net de kans op ernstige astmacrisissen. Daarom zien longartsen sporten als een essentieel onderdeel van de therapie. Met een goede basisbehandeling moeten astmapatiënten kunnen sporten zonder crisis.

Brochure

Op basis van de visietekst, die geschreven is door de collega’s van de diensten pneumologie en kinderpneumologie, werd een patiëntenbrochure opgemaakt waarin de belangrijkste aandachtspunten bij astma en sport visueel zijn uitgewerkt. Deze brochure wordt ook ter beschikking gesteld door Gezond Sporten Vlaanderen en de Astma- en Allergiekoepel en zal verdeeld worden onder de patiënten op de consultatie. De brochure is gericht naar (para)medische professionals, sportbegeleiders en trainers in de sport als naar de sporters zelf. 

>> De brochure kan je hier lezen. 

Symposium

Naar aanleiding van deze Werelddag voor de Astma organiseert Gezond Sporten een congres op zaterdag 15 oktober 2022  in de VUB-gebouwen in Jette. Meer informatie over het programma en hoe je je kan inschrijven vind je op de website van Gezond Sporten. Opgelet: het doelpubliek zijn artsen en apothekers.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.