Europese studie rapporteert dat stamcel-gederiveerde implanten in type 1 diabetes patiënten insuline produceren onder glucose regeling

Europese studie rapporteert dat stamcel-gederiveerde implanten in type 1 diabetes patiënten insuline produceren onder glucose regeling

21 juni 2021

Het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes, coördinator van een internationaal consortium, meldt de eerste resultaten van hun EU-gefinancierde studie waarin een stamcel-gederiveerd celproduct wordt ingeplant bij type 1 diabetes patiënten die geen insuline meer kunnen produceren. Deze implanten gebeuren in het Universitair Ziekenhuis Brussel verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zes maanden na transplantatie vertonen drie van de eerste vier patiënten een insuline productie door dit implant, en dit onder invloed van de bloed glucose waarden, hetgeen nodig is voor hun functionele regeling.

Deze klinische studie test één van ViaCyte’s cel therapie producten, het PEC-Direct, dat bestaat uit stamcel-gederiveerde pancreas progenitorcellen in een membraan kapsel. Na onderhuidse inplanting  wordt verwacht dat cellen matureren tot insuline-producerende beta cellen en glucagon-producerende alpha cellen die instaan voor de glucose controle. Dit proces wordt gedetecteerd en opgevolgd door meting van nieuw-gevormd C-peptide in het bloed, een biomerker molecule die wordt geproduceerd samen met insuline, en dus aangeeft dat de geïmplanteerde cellen dit hormoon aanmaken.

De volledige tekst van de persmededeling is te vinden op de website van het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes (Engels; www.betacelltherapy.org) en van het Belgisch Diabetes Register (Nederlands, Frans; www.bdronline.be).

 

Macrocapsule die gevuld wordt met het stamcel-gederiveerd celproduct en dan onderhuids bij type 1 diabetes patiënten wordt ingeplant.

 

Meer info: Sabrina Uyttenhove, s.uyttenhove@betacelltherapy.org

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.