De UZ Brussel Lymfekliniek als eerste en enige Belgische centrum erkend als Center of Surgical Excellence door het Lymphatic Education & Research network

De UZ Brussel Lymfekliniek als eerste en enige Belgische centrum erkend als Center of Surgical Excellence door het Lymphatic Education & Research network

05 maart 2024

6 maart is wereld lymfoedeem dag. Lymfoedeem wordt gekenmerkt door de accumulatie van lymfevocht in de weefsels, wat leidt tot zwelling op verschillende plaatsten in het lichaam. Naar schatting lijdt 15% van alle kankerpatiënten aan lymfoedeem. Het komt voor bij 1 op 5 vrouwen die borstkanker overleven en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. De accreditatie als eerste en enige Belgische center of excellence door het Lymphatic Education & Research network bevestigt de expertise van de Lymfekliniek van het UZ Brussel, deel van de dienst Plastische Heelkunde, voor de behandeling van patiënten die aan deze aandoening lijden.

Prof. dr. Alexandru Nistor, coördinator van de Lymfekliniek: “De accreditatie van ons centrum als 'Center of Surgical Excellence' door LE&RN is een erkenning van onze multidisciplinaire aanpak voor patiënten met lymfoedeem. Het getuigt van de uitzonderlijke resultaten van onze kliniek, die vanaf de grond is opgebouwd door prof. dr. Moustapha Hamdi, en onze voortdurende inspanningen om de chirurgische zorg voor onze patiënten te verbeteren. Deze erkenning plaatst ons prominent op het wereldwijde toneel van lymfatische zorg, naast centra zoals de Mayo Clinic, Johns Hopkins en Stanford University in de Verenigde Staten en Nij Smellinghe Hospital in Nederland, Santa Creu i Sant Pau - Clinica Planas in Barcelona en St George's, University of London in het Verenigd Koninkrijk.”

LE&RN hanteren strikte criteria voor de toekenning van accreditaties, zodat alleen instellingen die uitmunten in zowel zorg als onderzoek, worden toegelaten. De Centers of Excellence vormen een netwerk van zorgcentra voor mensen en families die te maken hebben met lymfeaandoeningen. Deze centra bieden klinische en sociale diensten, educatie voor zowel professionals als het publiek in hun respectievelijke regio's, doen onderzoek en werken samen met LE&RN lokaal en wereldwijd om het welzijn van mensen getroffen door lymfeaandoeningen en hun families te verbeteren.

Lymfoedeem komt voor bij 1 op 5 vrouwen die borstkanker overleven en heeft een grote impact op de levenskwaliteit

De ophoping van vocht bij lymfoedeem treedt op wanneer de opname, het transport, of de afvoer van lymfevocht verstoord is. Lymfoedeem kan erfelijk zijn maar kan ook optreden na bijvoorbeeld een ingreep of na bestraling. De armen en de benen worden het vaakst aangetast, maar ook in de borstkas, in de schaamstreek of in het aangezicht kan lymfoedeem ontstaan. Patiënten die lijden aan deze aandoening ervaren niet alleen lichamelijke klachten zoals pijn en zwellingen van lichaamsdelen en risico voor infecties maar hebben ook te maken met psychosociale problemen.

Behandeling van lymfoedeem omvat manuele lymfedrainage, compressietherapie, goede huid- en nagelverzorging en oefeningen. Complete Decongestieve Therapie (CDT) is een uitgebreide aanpak die deze methoden combineert. Chirurgische opties worden overwogen wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn.

Meer informatie kan u vinden op de website.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.