Een blik op de zee: nieuw kunstwerk ‘Marine’ van Rein Dufait siert de Kunstmuur van het UZ Brussel

Een blik op de zee: nieuw kunstwerk ‘Marine’ van Rein Dufait siert de Kunstmuur van het UZ Brussel

04 juli 2023

Sinds enkele weken kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de inkomhal van het UZ Brussel het kunstwerk ‘Marine’ van Rein Dufait bekijken dat hen dicht bij de zee en het strand brengt. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur.

Het schilderij, dat met 2m op 4m de hele kunstmuur beslaat, verbeeldt de zee en laat de kijker kennismaken met verschillende lagen. Het is gemaakt van acryl, plexi, cement, schelpen, papier en zelfs zand op hout. Het is een kunstwerk dat doet dromen en tegelijk een soort persoonlijke verzameling is van al het werk dat de kunstenaar realiseerde.

Onderaan het kunstwerk is het binnenland en het atelier te zien met abstracte vormen. Rein Dufait voegde zo verwijzingen naar zijn andere kunstwerken toe en linkt ​ naar zijn bredere oeuvre. Sommige van deze kunstwerken werden gemaakt op het strand, dat de volgende – gele - ​ laag is op dit panoramische werk.

Boven het strand is een gitzwarte zee te zien opnieuw met referenties naar eerdere werken. De zee is donker ingekleurd net zoals het minder bekende schilderij 'Grote Marine' (1935) van Constant Permeke. Dat werk verhoudt zich nu als een spiegel met de 'Marine' van Rein Dufait.

De bovenste laag van dit kunstwerk is diepblauw ingekleurd – de zeelucht – waarbij links een venster zweeft met zicht op een wolk en waar op de vensterbank opnieuw twee geschematiseerde kunstwerken uitgestald staan van de kunstenaar.

Rein Dufait: “Door de context te veranderen kan dit werk op een andere manier worden bekeken. De combinatie van de idee van zee en strand en bijbehorende connotaties en van een ziekenhuis zoals begin, einde, rustpunt, ontsnappen, alleen zijn ... ​ dragen bij tot een andere manier van 'tijd' beleven. Ook in een ziekenhuis denk je na over essentiële dingen. De tijd die sporen wist en sporen maakt.”

Rein Dufait werd geboren in 1990 en woont en werkt in Oostende. ​

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.