Kinderarts en VUB-onderzoeker Willem Staels bekroond met internationale prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

Kinderarts en VUB-onderzoeker Willem Staels bekroond met internationale prijs voor baanbrekend diabetesonderzoek

27 september 2021

Kinderarts in het UZ Brussel en VUB-onderzoeker prof. dr. Willem Staels is door de European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE) bekroond met de ‘Young Investigator Award' voor zijn baanbrekend onderzoek naar diabetes. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan jonge veelbelovende onderzoekers voor uitmuntend wetenschappelijk werk in het domein van de kinderendocrinologie. Zijn onderzoek heeft als doel een echte genezing te vinden voor diabetes en richt zich hiervoor op het beter begrijpen van bètacellen.

Van zorg naar genezing

Prof. dr. Willem Staels: “Insuline vormt geen genezing voor diabetes, maar het is louter een behandeling. Dit zijn de woorden van Frederick Banting tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor de ontdekking van insuline. Nu 100 jaar verder blijft insuline de beste behandeling die we hebben voor type 1 diabetes, maar wel een die suboptimaal is en waar je dag in dag uit mee bezig moet zijn.”

Om van ‘zorg voor’ tot ‘genezing van’ diabetes te komen is prof. dr. Willem Staels ervan overtuigd dat we ons moeten concentreren op de cellen die defect zijn bij diabetes: de insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier. Hij onderzoekt hoe bètacellen werken en hoe we ze kunnen beschermen en herstellen zodat deze cellen op autopiloot kunnen zorgen voor een fijn-geregelde suikerhuishouding. Dr. Willem Staels voert onderzoek naar de rol van bloedvaten en hun interactie met bètacellen in de context van regeneratie en transplantatie.

Teamwork

Het is niet de eerste keer dat de VUB-onderzoeksgroep, Beta cell Neogenese research unit (BENE) in de prijzen valt. Onder andere in 2018 ontving endocrinoloog Prof. dr. Nico De Leu een prestigieuze Europese prijs voor innovatief diabetesonderzoek. Prof. dr. De Leu en prof. dr. Staels voeren samen een onderzoeksteam aan dat als doel heeft een echte genezing te vinden voor mensen met diabetes.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.