Kinderen zijn voor een dagje echt dokter tijdens het Teddy Bear Hospital in het UZ Brussel

Kinderen zijn voor een dagje echt dokter tijdens het Teddy Bear Hospital in het UZ Brussel

29 april 2024

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde BeMSA, de Belgian Medical Students Association, gisteren het Teddy Bear Hospital in het Kidz Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel. Op zo'n dag zijn de kinderen arts en behandelen zij hun eigen patiënten, hun zieke knuffels. Op een laagdrempelige manier maken ze kennis met het ziekenhuis, met hun dokters en mogelijke behandelingen.

Het Teddy Bear Hospital laat kinderen tussen 4 en 7 jaar spelenderwijs kennis maken met dokters en het ziekenhuis. Kleuters kunnen hun ‘zieke’ knuffel meenemen naar het Teddy Bear Hospital en mogen hier samen met de berendokters (medische studenten: studenten geneeskunde, biomedische, farmacie, ...) hun knuffel onderzoeken en behandelen. ​ 

Ze krijgen de keuze tussen verschillende specialisaties. Zo is er bijvoorbeeld de huisarts die een zieke knuffel behandelt, de tandarts die poetsadvies geeft, het labo voor een ‘bloedonderzoek’ en de apotheker. Ze kunnen hun knuffel ‘opereren’ in het operatiekwartier, een RX-foto laten nemen en de beer gipsen. De kinderen krijgen bovendien de kans om in een ambulance te gaan. 

Prof. dr. Inge Gies, diensthoofd van het kinderziekenhuis van het UZ Brussel: “Heel wat kinderen vinden het ziekenhuis immers eng. Met onze deelname aan het teddyberenziekenhuis willen we hen op een positieve manier in contact brengen met zorgverleners en het ziekenhuis. Zo helpen we hen om te leren over de gezondheidszorg op een speelse en begrijpelijke manier, terwijl ze ook empathie, zelfvertrouwen en een positieve houding ten opzichte van gezondheidszorg kunnen ontwikkelen.” ​ 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.