Nieuwe CT-scanner op Spoedradiologie zorgt voor betere en veiligere detectie medische urgenties

Nieuwe CT-scanner op Spoedradiologie zorgt voor betere en veiligere detectie medische urgenties

26 november 2019

Wie op de Spoedgevallendienst of de dienst Intensieve Zorgen een 3D diagnostisch onderzoek ondergaat, wordt sinds kort onderzocht via een gloednieuwe CT-scanner. De integratie van spitstechnologie in de scanner laat toe om in dringende medische situaties te zorgen voor betere en veilige medische beeldvorming als basis voor een correcte diagnose en behandeling. Daarnaast is dit toestel ook afgestemd om de beeldvorming nog beter in te stellen op maat van de leeftijd en gestalte van de patiënt en de delen van het lichaam die moeten worden onderzocht.

Correctere diagnose, betere zorg

Op onze Spoedgevallendienst zien we een heel diverse patiëntenpopulatie, met verschillenden noden op het vlak van medische beeldvorming: klein en groot, jong en oud, dun en dik. Een CT-scanner die daarop kan worden afgesteld, is een belangrijke meerwaarde, omdat we zo de stralingsdosis en -duur optimaal op maat van de patiënt kunnen instellen.

De nieuw ontwikkelde röntgenbuis waarin de patiënt wordt gelegd, levert een betere beeldkwaliteit op. Deze laat ons toe om beelden te maken met een nog lagere stralingsdosis. We kunnen ook het injectievolume van jodiumhoudende contrastmiddelen drastisch verminderen. Dit is een belangrijke stap vooruit inzake patiëntveiligheid.

Meer gepersonaliseerde beeldvorming

De voorbije jaren werden veel inspanningen geleverd om per onderzoek de stralingsdosis te beperken. Wij werken dan ook al langer met een ultra low dose CT-scanner om die dosis ioniserende straling zo laag mogelijk te houden. Vooral voor gevoelige patiënten, zoals kinderen, adolescenten, jongvolwassenen die herhaaldelijk een controle CT-onderzoek nodig hebben en zwangere vrouwen, die veel gevoeliger zijn voor afwijkingen ten gevolge van ioniserende straling, is dit van groot belang. Dankzij deze nieuwe CT-scanner kunnen we nu nog zuiniger omgaan met die stralingsdosis.

Voor meer informatie over het verloop van een onderzoek met een CT-scanner kan u terecht op de website van de dienst Radiologie.

Gloednieuwe CT-scanner op Spoedgevallendienst UZ Brussel zorgt voor betere en veiligere detectie medische urgenties