Nieuwe JACIE-accreditatie voor stamceltransplantatieprogramma met bijkomende erkenning voor CAR-T stamceltherapie.

Nieuwe JACIE-accreditatie voor stamceltransplantatieprogramma met bijkomende erkenning voor CAR-T stamceltherapie.

23 oktober 2023

JACIE of het Joint Accreditation Committee of ISCT and EBMT is een internationale non-profitorganisatie. Deze erkenning is de belangrijkste kwaliteitserkenning voor een Europees stamceltransplantatieprogramma.

UZ Brussel behaalde recent opnieuw de JACIE-accreditatie voor zijn stamceltransplantatieprogramma. Nieuw is de specifieke accreditatie voor de toediening van immuuneffectorcellen of CAR T cellen.

Deze vorm van immuuntherapie is gericht op patiënten met lymfeklierkanker en multiple myeloom waarbij een speciale receptor (CAR) op de eigen witte bloedcellen (T-cellen) wordt geplaatst om de kankercellen te vernietigen. Met deze nieuwe accreditering wil JACIE bijdragen tot het harmoniseren van de regelgeving en procedures rond deze nieuwe immuuntherapie. In België beschikken momenteel slechts 2 andere centra over deze bijkomende JACIE accreditatie. 

JACIE onderscheidt centra die zowel hun klinische als laboratoriumactiviteiten organiseren en uitvoeren volgens hoge internationale kwaliteitsnormen.

Het stamceltransplantatieprogramma Hematologie, bestaande uit de aferese eenheid, het stamcellaboratorium en de transplanteenheid A310, draagt kwaliteit zeer hoog in het vaandel en neemt actief deel aan verschillende kwaliteitsprogramma's zowel nationaal als internationaal.
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.