Olfactorische kunst in het UZ Brussel: een reis naar het Oosten in geur en kleur

Olfactorische kunst in het UZ Brussel: een reis naar het Oosten in geur en kleur

12 oktober 2022

Voor het eerst is in het UZ Brussel een kunstwerk te zien én te ruiken. Tot en met eind december stelt Peter de Cupere zijn geurend kunstwerk ‘Connecting smells’ tentoon in de inkomhal van het ziekenhuis. Het kunstwerk is opgebouwd als een geeloranje geurend tapijt dat een Oosterse mysterieuze sfeer oproept. Het UZ Brussel toont elke 3 maanden een ander kunstwerk op de kunstmuur. Hiermee bouwt het voort op een jarenlange traditie van kunst in het ziekenhuis.

Geur staat centraal in de kunst van olfactorisch artiest Peter de Cupere. Hij   produceert kunst vanuit het praktisch gebruik en creëert geuren die ons in staat stellen om onze smaak te ontwikkelen en geursensaties te koppelen aan eerdere persoonlijke ervaringen.

Het kunstwerk ‘Connecting smells’ is een fries, een doorlopend en verhalend reliëf, dat bestaat uit lagen verlijmde specerijen zoals kurkuma, kaneel, cayennepeper, gember, laurier en koriander ... De gele-oranje kleur van het kunstwerk zinspeelt op een oosterse sfeer, op het uitbeelden van het distilleren van vloeistoffen, op bloemen én op de atomaire structuren die vloeistoffen en gassen op een wetenschappelijke manier schematiseren. Het werk lijkt op een visueel en geurend tapijt dat zorg en warmte uitstraalt en waarin kruiden als ongeziene pigmenten de kernmerken generen van genezing en verschijnselen van welzijn.

Lees verder onder de foto.

Peter de Cupere is één van de weinige kunstenaars in ons land die zijn kunst baseert op geuren die hij zelf ontwikkelt in zijn laboratorium. Hij realiseerde meer dan 700 werken die betrekking hebben tot de geurperceptie-en belevenis rond sociale, culturele en ecologisch onderbouwde contexten. Hij nam deel aan meer dan 200 tentoonstellingen, projecten en lezingen in Amsterdam, Berlijn, Milaan, Londen en New York. In 2018 ontving hij de Golden Pear Art & Olfaction Award, uitgereikt in Londen door het Institute Art & Olfaction uit L.A. USA, voor zijn bijdrage voor het gebruik van geur in kunstwerken en het educatief doorgeven van zijn kennis aan toekomstige kunstenaars. Hij is docent/onderzoeker aan de PXL – MAD School of Arts in Hasselt (BE) waar hij het Open Senses Lab atelier leidt in research omtrent zintuigen, geur, smaak en tastzin.

Kunst als onderdeel van een aangename zorgomgeving

Bezoekers, patiënten en medewerkers kunnen in en rond het UZ Brussel genieten van meer dan 25 blijvende kunstwerken van 18 verschillende kunstenaars, waaronder een aantal speelse kunstwerken in het KidZ Health Castle (het kinderziekenhuis van het UZ Brussel) op maat van de jongste patiënten. De kunstwerken passen in het streven naar een ‘healing environment’, een omgeving die het welzijn van de patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis bevordert.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.