UZ Brussel behandelt eerste patiënt met Holmiumtherapie

UZ Brussel behandelt eerste patiënt met Holmiumtherapie

14 november 2022

Holmiumtherapie wordt gebruikt voor de behandeling van levertumoren of uitzaaiingen en werkt via het principe van radio-embolisatie. Dit wil zeggen dat kleine radioactieve bolletjes via een dun buisje in de lies selectief in de slagader van de lever worden ingespoten. Deze sferen geven dan lokale bestraling af in en rond de levertumor(en). Recent werd de eerste patiënt in het UZ Brussel behandelt met deze therapie.

Holmiumtherapie geneest niet, maar kan wel de groei van de tumoren afremmen en de levensverwachting van onze patiënten verbeteren. Door de lokale behandeling blijft het gezonde weefsel zo veel mogelijk gespaard en is er geen schade aan andere organen.

Radio-embolisatie wordt voornamelijk gebruikt bij patiënten die niet (meer) in aanmerking komen voor een operatie, geen chemo-embolisatie of radiofrequente ablatie kunnen krijgen en waarbij de ziekte beperkt is tot de lever. De behandeling wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van interventionele radiologen en artsen nucleaire geneeskunde.

De dienst Nucleaire geneeskunde zet in op nieuwe behandelingen voor kankerpatiënten

De start met Holmiumtherapie is de tweede innovatieve kankerbehandeling in rij die recent door de dienst Nucleaire geneeskunde werd opgestart. Sinds kort kunnen patiënten met uitgezaaide prostaatkanker hier ook terecht voor een Lutetium PSMA-behandeling. Het principe is hetzelfde: doelgericht uitgezaaide kankercellen bij prostaatkanker te vernietigen met minimale schade aan de omliggende, gezonde cellen.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.