UZ Brussel implanteert nieuwste draadloze minipacemaker als eerste stap naar volledig draadloze tweekamer pacemaker

UZ Brussel implanteert nieuwste draadloze minipacemaker als eerste stap naar volledig draadloze tweekamer pacemaker

29 september 2023

In het UZ Brussel werd gisteren voor het eerst in België het nieuwste type mini-pacemaker ingeplant, de AVEIRTM VR van Abbott. Deze verschilt van de vorige generatie pacemakers omwille van de mogelijkheid om uit te breiden naar een tweekamer pacemaker, de helix (soort schroef) om de pacemaker te positioneren en batterij die twee keer langer meegaat dan een doorsnee pacemaker. Patiënten ervaren vrijwel geen impact op hun bewegingsvrijheid en hebben niet langer nood aan revalidatie als gevolg van de ingreep.

UZ Brussel gebruikt al sinds 2015 de draadloze minipacemaker. De operatie is bij zo’n kleine pacemaker veel minder ingrijpend dan bij een gewone pacemaker. Deze pacemaker wordt in het hart ingebracht via een ader in de lies; er is geen sneetje nodig in de bovenborst en er is hierdoor geen litteken of verdikking onder de huid in de bovenborst zichtbaar zoals bij traditionele pacemakers. Ook heeft de pacemaker geen aparte geleidingsdraden nodig die geplaatst moeten worden.

Nieuwe stap in de ontwikkeling van een tweekamers pacemaker

Prof. Carlo de Asmundis, diensthoofd van het Heart Rhythm Management Centre in het UZ Brussel: “UZ Brussel werkt als expertisecentrum actief mee aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemakers. Met deze nieuwe minipacemaker zetten we opnieuw een stap naar een betere behandeling voor onze patiënten die nood hebben aan ondersteuning op twee plaatsen. Het gaat over 80% van de patiënten die te kampen hebben met een te trage hartslag. Dit is een eerste stap naar de volgende ontwikkeling, waarbij twee losse pacemakers worden geïmplanteerd om problemen in zowel het ventrikel als de voorkamer aan te pakken. De nieuwe pacemaker heeft al de mogelijkheid om in een later stadium te worden gesynchroniseerd met een tweede minipacemaker. Deze tweede pacemaker is nog in volle ontwikkeling en we verwachten de eerste patiënten binnen een zestal maanden te kunnen ondersteunen.”

Minimaal invasieve ingreep en vrijwel onmiddellijk herstel

Dr. Ingrid Overeinder, kliniekhoofd Heart Rhythm Management Centre: “Ondanks zijn kleine formaat heeft de AVEIRTM VR een batterij die twee keer zo lang meegaat als de batterij van andere draadloze pacemakers. Doordat hij met zijn helix wordt vastgeschroefd, heeft deze pacemaker verschillende positioneringsmogelijkheden en is hij ook na langere tijd nog te verwijderen. Met een lengte van 38 mm is het kleiner dan een standaard AAA-batterij. Bovendien heeft deze minipacemaker het grote voordeel dat patiënten geen enkele impact ervaren op hun bewegingsvrijheid na de ingreep. Doorgaans moeten patiënten gedurende een maand nog een revalidatieprogramma volgen omwille van bijvoorbeeld een frozen shoulder syndroom als gevolg van de interventie.”

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.