"Wie had ooit gedacht dat een kindje krijgen zo moeilijk kon zijn?"

"Wie had ooit gedacht dat een kindje krijgen zo moeilijk kon zijn?"

26 juni 2024

Over vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen bestaan heel wat misverstanden. Brussels IVF, het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, lanceert een nieuwe podcast gericht op mensen die worstelen met vruchtbaarheidsproblemen. De podcast, een initiatief van fertiliteitsartsen prof. dr. Shari Mackens en dr. Caroline Roelens, biedt luisteraars waardevolle inzichten en antwoorden op veelvoorkomende vragen rondom elk aspect van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Prof. dr. Shari Mackens en dr. Caroline Roelens

 

In de podcast delen de experts van Brussels IVF hun wetenschappelijke kennis en praktische ervaringen, met als doel een duidelijk onderscheid te maken tussen feiten en fictie. De afleveringen zijn doorspekt met persoonlijke verhalen van wensouders (patiënten) die te gast zijn. Host en radiopresentator Sofie Engelen leidt de gesprekken in goede banen. 

Dr. Caroline Roelens: “Tijdens een fertiliteitstraject moet er heel veel en wordt de planning van de wensouders bepaald door hun traject. Deze podcast biedt heel veel informatie op een bevattelijke manier en kan beluisterd worden op elk moment, zonder druk. We behandelen een hele reeks thema’s: van de menstruatiecyclus, zaadkwaliteit, kinderwens en impact op je relatie en seksleven, over de meer technische aspecten van de behandeling tot de verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld alleenstaanden of LGBTQ+koppels.” 

Opgelet voor ‘Dokter Google’ 

Veel mensen raadplegen 'dokter Google' in hun zoektocht naar antwoorden, maar voelen zich vaak nog meer verward en onzeker. Deze podcast biedt helderheid en begeleiding, zowel voor degenen die aan het begin van hun behandelingstraject staan, voor zij die al middenin het proces zitten en soms door het bos de bomen niet meer zien, als voor familie/vrienden uit hun omgeving die zich willen informeren. 

Prof. dr. Shari Mackens: “Met deze podcast willen we laten zien dat niemand alleen staat in deze uitdagende reis. Door wetenschap en ervaring samen te brengen, hopen we de luisteraars te ondersteunen bij de verschillende aspecten van vruchtbaarheidsbehandelingen. We hechten er heel wat belang aan om dit op een wetenschappelijk onderbouwde manier te doen zonder daarbij de mens achter een diagnose uit het oog te verliezen.” 

De podcast is beschikbaar op alle grote podcastplatforms. 

Beluister de eerste aflevering via deze link.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.