UZ Brussel toegelaten tot het ERN GENTURIS voor erfelijke borst- en eierstokkanker

UZ Brussel toegelaten tot het ERN GENTURIS voor erfelijke borst- en eierstokkanker

27 oktober 2021

Het UZ Brussel werd recent toegelaten tot het ERN Genturis. Dat is een Europees referentienetwerk voor alle patiënten met een van de zeldzame erfelijke kankers of Genetische Tumor Risico Syndromen (genturis). Het ziekenhuis werd onder meer geprezen voor zijn aanpak op vlak van kwaliteit en voor de multidisciplinaire behandeling van erfelijke borst- en eierstokkanker.

De beste zorg door betere kennisdeling

Een Europees referentienetwerk is een netwerk dat zorgaanbieders en expertisecentra voor hooggespecialiseerde gezondheidszorg met elkaar verbindt. Het doel van zo’n netwerk is de toegang tot diagnose, behandeling en de verstrekking van hoogwaardige gezondheidszorg voor patiënten met zeldzame ziekten te verbeteren, ongeacht waar zij zich in Europa bevinden. Deze patiënten lopen immers een hoog erfelijk risico op het ontwikkelen van kankers, die zich vaak in meerdere orgaansystemen bevinden. Als bij hen kanker wordt vastgesteld, hebben ze een andere behandeling en opvolging nodig dan bij niet-erfelijke kankers. Dit Europees netwerk laat toe om internationaal kennis te delen en zo de beste zorg voor de patiënt te garanderen.

Kwaliteit en multidisciplinaire aanpak

Het UZ Brussel werd toegelaten tot ERN Genturis na een grondige audit. Het ziekenhuis wordt geprezen voor zijn gestructureerde aanpak op vlak van kwaliteit en veiligheid en voor de multidisciplinaire opvolging van erfelijke borst- en eierstokkanker, met aandacht voor zowel de klinische praktijk als onderwijs en onderzoek.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.