VUB-ererector Caroline Pauwels overleden

VUB-ererector Caroline Pauwels overleden

06 augustus 2022

De Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel melden met grote droefheid het overlijden van ererector Caroline Pauwels. Ze leed al enkele jaren aan maag- en slokdarmkanker en overleed op vrijdag 5 augustus 2022 in het UZ Brussel. Ze werd 58 jaar. Prof. Dr. Marc Noppen, CEO UZ Brussel: “Caroline slaagde er in om de VUB een duidelijke ‘smoel’ te geven, en op het voorplan van het maatschappelijk debat in Vlaanderen, België, zelfs Europa, te plaatsen. Met als drijfveren authenticiteit, verbinding, liefde voor de student, de academie, ‘haar’ universiteit, de medemens. Een ‘Grote dame’ laat ons – veel te vroeg – verweesd achter. Het was een eer om met haar samen te werken.”

Caroline Pauwels werd in april 2016 verkozen tot rector van de VUB, in opvolging van Paul De Knop. Zij was daarmee de elfde rector in lijn en pas de tweede vrouwelijke rector van de VUB. In 2020 volgde ze zichzelf op als rector. Ze werd herkozen met een overweldigende meerderheid. In februari 2022 legde ze haar functie vervroegd neer omwille van haar ziekte. Voor haar unieke verdiensten ontving ze in juni dit jaar nog de titel van ererector. Voor het zorgteam dat haar omringde in het UZ Brussel verwoordde ze meermaals haar diep respect: “Wat zij doen, immer toegewijd, is van een grootorde die maar weinigen evenaren.”

Karsten De Clerck, voorzitter Raad van Bestuur: “Het overlijden van Caroline Pauwels laat de VUB met een groot verdriet achter. Ze was een warme en innemende persoonlijkheid. Een grote inspirator met een duidelijke visie. Haar engagement gold niet alleen voor de VUB, maar voor de hele samenleving. Ze zette al haar energie in om mensen te verbinden. Tot op het laatste moment.”  

Er zal altijd iets blijven

Ook na het vroegtijdig neerleggen van haar functie in februari van dit jaar, bleef Caroline Pauwels betrokken bij de universiteit bij verschillende ethische en reflectieve thema’s.  Haar persoonlijke strijd tegen de vergankelijkheid heeft ze verloren, maar ze leerde ons dat er altijd iets zal blijven. ‘Het gaat voorbij, maar er blijft overschot’ citeerde ze een goede vriend. Met haar gretigheid voor het leven zullen de VUB en het UZ Brussel VUB Caroline Pauwels altijd diep in het hart blijven dragen. 

Caroline  laat twee kinderen na. De hele gemeenschap van de Vrije Universiteit Brussel en het aan de universiteit verbonden UZ Brussel is in rouw en wenst haar familie, vrienden en kennissen veel moed en sterkte in deze moeilijke tijden.  

Rouwregister

Wie mooie herinneringen, anekdotes en aandenken aan de warme en innemende persoon die Caroline Pauwels was wil delen en een woord van troost wil nalaten voor haar twee kinderen en haar nabije familie en kennissen, kan dit vanaf maandag 6 augustus doen in het rouwregister in het Braemgebouw op de campus in Etterbeek, in de inkomhal van de faculteit Geneeskunde en Farmacie op de campus in Jette en online via deze webpagina.
 

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.