Wegdenken dat je in een ziekenhuis bent

Wegdenken dat je in een ziekenhuis bent

18 februari 2020

In het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel vond een make-over plaats van de onthaalruimte, wachtzalen en kleedkamers. De Belgische kunstenaar Michel François zorgde voor de artistieke invulling zodat patiënten hier even kunnen wegdenken dat ze in een ziekenhuis zijn.

Cosy zorgende omgeving

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) verwelkomt jaarlijks meer dan 14.000 patiënten uit binnen- en buitenland voor het realiseren van hun kinderwens. Om die ervaring, die vaak gepaard gaat met een emotionele rollercoaster, zo aangenaam mogelijk te maken, heeft het CRG voor een zorgende omgeving in een cosy-sfeer gekozen. Een plek die zorgt voor rust, waar je niet op uitgekeken raakt en waar je kan vergeten dat je in een ziekenhuis bent. Want mensen met een kinderwens willen zich doorgaans liever geen patiënt voelen, maar gewoon iemand met een verlangen om mama of papa te worden. Dit bleek duidelijk uit de resultaten van de patiëntenbevraging die het CRG jaarlijks uitvoert. Door de herinrichting van de wachtzalen speelt het CRG in op de behoeften van zijn patiënten. Zo werden er ook een ‘Speakers Corner’, waar patiënten die openstaan voor een gesprek of het uitwisselen van ervaringen met andere patiënten, en een speelhoek voorzien.

Artistieke invulling

Michel François is één van de 18 kunstenaars die via de intussen meer dan 25 kunstwerken in het UZ Brussel zorgt voor een moment van rust, schoonheid, troost, vreugde, afleiding, … een ervaring die voor iedere persoon anders kan worden ingevuld op basis van haar of zijn verhaal.
 
Hij speelt een belangrijke rol in de hedendaagse kunst. Al meer dan dertig jaar lang ontwikkelt hij avontuurlijke en uitbundige kunstwerken. Hoewel hij zichzelf beeldhouwer noemt, brengt hij zijn oeuvre tot stand in alle grootten, met alle media, waaronder de fotografie zoals in het CRG.