Heb je een kind tussen 6 en 9 jaar? Help toekomstige leeftijdsgenoten en doe mee aan ons kort onderzoek

Heb je een kind tussen 6 en 9 jaar? Help toekomstige leeftijdsgenoten en doe mee aan ons kort onderzoek

06 mei 2024

Onderzoekers in ons ziekenhuis werken volop aan een nieuwe digitale tool waarmee artsen vanop afstand het gewicht van een kind kunnen bepalen. Die informatie is cruciaal bij het bepalen van de hoeveelheid medicatie die een kind mag krijgen. Vooral bij medische noodsituaties, zoals verkeersongevallen of natuurrampen, zijn die gegevens meestal niet meteen beschikbaar. Voor de ontwikkeling van zo’n levensreddende digitale tool hebben de onderzoekers uw hulp nodig. U hoeft er zelfs niet veel voor te doen, want het hele onderzoek duurt slechts 10 minuten.

Wie

Voor het onderzoek zoeken prof. dr. Koen Huysentruyt en studiecoördinator Raquel Van den Eynde van het UZ Brussel gezonde kinderen tussen de 6 en 9 jaar. 

Waarom

Op basis van dit onderzoek zullen de onderzoekers een nieuwe digitale tool ontwikkelen waarmee het gewicht en de lichaamssamenstelling van kinderen snel en nauwkeurig kan geschat worden op basis van foto’s. Deze techniek is erg handig bij urgente medische situaties. De huidige schattingsmethodes schieten daarin vaak nog te kort.

Onderzoek

Het volledige onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens het onderzoek gebeuren volgende zaken:

  • Meten van het gewicht en de lengte.
  • Bepalen van de lichaamssamenstelling (vet- en spiermassa).
  • Nemen van enkele foto's van uw kind in een gecontroleerde en veilige omgeving.

Veiligheid en privacy

Uw privacy is voor ons van het grootste belang. Alle verzamelde gegevens, inclusief foto’s, worden anoniem behandeld en opgeslagen op de beveiligde servers van ons ziekenhuis. Geen enkele persoonlijke informatie zal worden gedeeld buiten het onderzoeksteam.

Waarom

Door deel te nemen aan dit onderzoek, draagt u bij aan wetenschappelijke vooruitgang die in de toekomst veel kinderlevens kan redden. Bovendien krijgt elk deelnemend kind een kleine attentie na het onderzoek.

Interesse

Wilt u meer weten of wilt u uw kind aanmelden voor deelname? Neem contact met ons via:
raquel.vandeneynde@uzbrussel.be 
02 476 33 06
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.