Tournée Minérale: ook bij het UZ Brussel!

Tournée Minérale: ook bij het UZ Brussel!

31 januari 2023

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt alcohol deel uit van de dagelijkse routine. Zelfs matig drinken beïnvloedt nochtans je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De langetermijngevolgen zijn nog veel belangrijker: verslaving, leveraandoeningen, kanker… Het UZ Brussel ondersteunt in februari dan ook volop de Tournée Minérale campagne van de VAD/Druglijn.

#UZBrusselTalks over de impact van alcohol 

Prof. dr. Bas Engelborgs (Neurologie), Dr. Michiel van Kernebeek (Psychiatrie) en Dr. Magali Surmont (Gastro-enterologie) geven in de loop van februari via korte video talks inzicht in wat alcohol doet met de hersenen, mentale gezondheid en het spijsverteringsstelsel. De UZ Brussel ziekenhuisapotheek biedt in deze flyer een overzicht van de impact van alcohol op de werking van medicatie.  

Online zelftest in de hoofdinkom van het ziekenhuis 

Op 1, 7, 15, 23 en 28 februari kunnen patiënten en bezoekers tussen 13 en 16 uur in de hoofdinkom (route 150) terecht voor een online zelftest. Wie (anoniem) de vragen invult over de eigen alcoholconsumptie, krijgt meteen advies én een alcoholvrije traktatie.  

Zorgpad Alcohol: op naar een structurele ziekenhuisbrede aanpak 

De inspanningen van het UZ Brussel stoppen niet na Tournée Minerale. Het ziekenhuis is volop bezig met de uitwerking van een Zorgpad Alcohol. Dit project wil de kwaliteit van zorg verhogen voor patiënten die riskant of schadelijk alcoholgebruik vertonen. Door ziekenhuisbreed een zorgpad te ontwikkelen en implementeren, zal deze patiëntengroep vroeger gedetecteerd en geholpen kunnen worden. Door vroegtijdige interventie en oriëntatie naar geschikte zorg beogen we een afname van medische complicaties en maatschappelijke kost.   

Aanspreekpunten alcohol- en middelengebruik  

Deelnemen aan ‘Tournée Minérale' is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik. Bent u bezorgd over uw alcoholgebruik of dat van iemand rondom u?
 
Neem dan contact op met de Druglijn op het nummer 078 15 10 20
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.