UZ Brussel erkend als één van de 21 Pediatrische Multidisciplinaire Obesitas Centra

UZ Brussel erkend als één van de 21 Pediatrische Multidisciplinaire Obesitas Centra

01 december 2023

Obesitas is een chronische en ingewikkelde ziekte die aanzienlijke gevolgen heeft voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het effectief behandelen van obesitas vereist een aanpak waarbij verschillende experts, zoals artsen, psychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers, samenwerken om de unieke behoeften van elk kind te begrijpen. Op deze manier kan elk kind met ernstige vormen van obesitas persoonlijke en gespecialiseerde zorg ontvangen. De federale overheid erkent nu 21 ziekenhuizen als Pediatrische Multidisciplinaire Obesitas Centra om deze aanpak te ondersteunen. Het Kidz Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel, is er één van.

Prof. dr. Inge Gies, endocrinoloog en diensthoofd van het Kidz Health Castle: “Dit is een stap vooruit voor de behandeling van kinderen met ernstige vormen van obesitas. Eens een kind obees is, is de kans klein dat dit vanzelf terug goed komt. Obesitas heeft een grote impact op de gezondheid voor de rest van het leven, en kan dit leiden tot onder meer verhoogde cholesterol en hoge bloeddruk. Bovendien hebben deze kinderen ook vaak te kampen met psychosociale problemen en stigma. Door de erkenning van deze centra valt het remgeld weg voor begeleiding door een diëtist, psycholoog, kinesist en maatschappelijk werker.”

Vorig jaar ontvang het kinderziekenhuis van het UZ Brussel al de ‘EASO Collaborating Centres for Obesity Management (COMs) Paediatric Section’. Het ziekenhuis behoort daarmee tot een netwerk van geaccrediteerde behandelscentra in Europa.
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.