Vernieuwde praktijk Radiologie Dilbeek

Vernieuwde praktijk Radiologie Dilbeek

20 maart 2023

Sinds 2014 investeert de dienst Medische Beeldvorming van het UZ Brussel in de uitbouw van een poliklinische radiologie activiteit in het centrum van de gemeente Dilbeek. Recent werd de praktijk vernieuwd met 4 onderzoeksruimtes en een gloednieuwe RX-zaal. De praktijk laat toe om klassieke kortdurende radiologische onderzoeken uit het ziekenhuis te halen en optimaliseert de beleving voor patiënten.

Nog voor de coronacrisis bleek de bestaande ruimte en de intekening onvoldoende voor de groeiende activiteit van de praktijk. De kans bood zich aan om het aanpalende handelspand te kopen. Zo kreeg de praktijk een nieuwe ingang, meer ruimte en meer licht. Intussen werd ook het oude gedeelte van de praktijk volledig verbouwd volgens alle geldende normen. Vier verschillende onderzoeksruimtes werden voorzien van een moderne en geoptimaliseerde flow voor patiënten die gecombineerde onderzoeken moeten ondergaan.

Lees verder onder de foto.

Gloednieuwe RX-zaal

Daarnaast garandeert een gloednieuwe RX-zaal een volledig digitale werking volgens de laagst mogelijke stralingsdosis. De zaal is uitgerust voor zowel liggende als staande beeldopnames. Ook werd een nieuwste generatie toestel geplaatst voor echografie, geoptimaliseerd voor abdominale onderzoeken en een hoogfrequente lineaire matrixprobe voor kwalitatieve musculoskeletale beeldvorming. Het volledig digitale mammografietoestel werd naar een specifieke zaal voor borstonderzoek verhuisd. Ook is er een densitometrietoestel aanwezig.

Lees verder onder de foto.

Toegankelijke zorg

De praktijk is gelegen in de Verheydenstraat 63 en heeft voldoende parkeeraanbod. De kortdurende onderzoeken maken dat de wachttijden voor patiënten beperkt blijven. Voor aanvragers uit de regio worden onderzoeken zo snel mogelijk ingeland. Bovendien voorziet de praktijk extra tijd voor urgente onderzoeken die werden aangevraagd door lokale (huis)artsen. Wanneer bijkomende beeldvormingstechnieken noodzakelijk blijken, wordt doorverwezen naar het UZ Brussel en wordt de patiënt geholpen bij het maken van een snelle afspraak.

Gekoppeld systeem met het UZ Brussel

De systemen in de praktijk zijn volledig gekoppeld met het UZ Brussel. De aanvragen worden digitaal ingescand en het verslag wordt de dag van het onderzoek zelf aangeleverd aan de aanvragende artsen via Medibridge/EHealth. Aanvragers kunnen ook dadelijk de beelden samen met het verslag bekijken via PACSonWeb. Door de koppeling met het UZ Brussel kunnen AI-programma’s die onder meer ontwikkeld worden aan de VUB, mee gebruikt worden om de beelden en de kwaliteit ervan te controleren. Daarnaast wordt ook de stralingsdosis bijgehouden.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.