Patiëntenadviescomité (PACO) voor wetenschappelijk onderzoek

Wat

Als universitair ziekenhuis streven we naar continue wetenschappelijke ontwikkeling, onder meer met wetenschappelijke studies: klinische studies (onderzoek uitgevoerd in de klinische praktijk, bij mensen) en preklinische studies (basisonderzoek in het onderzoekslabo). We zetten in op patiëntenparticipatie door patiënten en hun naasten inspraak te geven in de opstart en uitvoering van onze studies.

De leden van het adviescomité zullen actief inspraak hebben in het verloop van klinische en preklinische studies. We willen dit proces optimaliseren aan de hand van uw visie en persoonlijke ervaringen.

Voor wie

(ex)-Patiënten, familie, vrienden of kennissen van een (ex)-patiënt van het Oncologisch Centrum van het UZ Brussel

Wat houdt dit in?

  • Met een kritische blik academische studievoorstellen (studies opgestart in het UZ Brussel) en documenten voor geïnformeerde toestemming nalezen. Is de tekst voor iedereen te begrijpen? Zijn er inhoudelijke tegenstrijdigheden? Botst u op ethische bezwaren? Wat is uw mening rond de haalbaarheid van de studie?
     
  • 3-4 maal per jaar wordt uw beoordeling gevraagd aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst. De voorstellen worden u per e-mail bezorgd.
     
  • Deelname is volledig vrijwillig en vrijblijvend. Er is geen financiële compensatie voorzien.
     
  • We organiseren 3 maal per jaar een fysieke bijeenkomst met het Patiëntenadviescomité waarbij een informatiemoment rond wetenschappelijk onderzoek aan bod komt. Het onderwerp van deze bijeenkomst kan zeer uiteenlopend zijn (bezoek aan ons wetenschappelijk labo, voordracht door onderzoekers, artsen of doctoraatsstudenten …). We inspireren ons op voorstellen en behoeftes vanuit het patiëntenadviescomité. Deelname aan deze bijeenkomsten is eveneens volledig vrijblijvend.

Interesse?

Ik heb interesse

 

< Terug