Verzorging van de baby

Moment van verzorging

De verzorging van de baby gebeurt bij voorkeur op zijn ritme, dus enkel wanneer hij wakker is. Slaap is namelijk ontzettend belangrijk voor premature en zieke baby’s. Daarom worden ze zo weinig mogelijk gestoord tijdens hun diepe slaap.

Indien de baby toch moet worden gewekt, dan gebeurt dit zachtjes, door een hand op zijn rug, hoofd of billetjes te leggen. Zo weet hij dat er iets staat te gebeuren.

Manier van verzorging

Bij erg kleine of prikkelbare baby’s en bij baby’s aan wie intensieve zorgen worden toegediend vindt de verzorging best met 2 personen plaats. Om het hechtingsproces met hun kindje te versterken en om zich echt mama en papa te voelen, is het belangrijk om ouders te laten deelnemen aan de verzorgingsmomenten.

Ouders verzorgen mee:

  • Tijdens de verzorging door de verpleegkundige of een onderzoek door de arts kunnen ze hun kindje begrenzing bieden door hem met het ene hand vast te houden ter hoogte van het hoofdje en de andere hand ter hoogte van de voetjes of de borstkas
  • Stap voor stap kunnen ze wennen en de handelingen aanleren om actief aan de verzorging deel te nemen en zo de band met hun kindje te versterken. Bij ouders die zich daar nog niet klaar voor voelen, neemt de verpleegkundige deze taak op zich

Tips om stress weg te nemen tijdens de verzorging:

  • Een fopspeentje aanbieden of de baby een vinger laten vastgrijpen kan hem helpen om met stress om te gaan.
  • Een hand rustig op de baby leggen helpt ook. Dit vinden ze aangenaam. Strelen daarentegen niet, dit geeft gevoelige baby’s eerder stress.
  • De baby inwikkelen in een zachte doek biedt begrenzing en daardoor een veilig gevoel. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het badje, op de weegschaal of tijdens fysiotherapie.

Dagboek

Een vroeggeboorte of een moeilijke start bij de geboorte verwerken kan voor ouders moeilijk zijn. Een dagboek bijhouden kan helpen om met die gevoelens om te gaan. Sommige ouders vinden het fijn om hun ervaringen of een belangrijk moment van hun baby neer te schrijven. Het kan ook een waardevolle herinnering zijn voor later.