FDG PET-CT

Een FDG PET-CT-scan geeft informatie over de functionele processen (PET) en de anatomie (CT) in het lichaam. Deze scan brengt het glucosemetabolisme in beeld dat verstoord is bij tumorale- of infectieuze processen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

  • U dient minimum 6 uur nuchter te zijn (niet eten en niet drinken, water is toegelaten).
  • De thuismedicatie mag worden genomen, behalve diabetesmedicatie (geen pillen en geen insuline).

Verwittig de verpleegkundige als u een eerdere reactie op CT-contrastmiddel had, een verminderde nierfunctie hebt of als u geopereerd bent aan de klieren in de oksel.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit bij de balie en aan de verpleegkundige te melden. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 12 uur afkolven en weggooien.

  1. Voor dit onderzoek wordt door middel van een vingerprik de bloedsuiker gemeten.
  2. Nadien wordt via een infuus de radioactieve stof ingespoten. Na de inspuiting is het belangrijk dat u ongeveer 45 minuten rustig in de zetel blijft liggen. Het is niet toegelaten te lezen, uw smartphone te gebruiken, te eten of veel te praten.
  3. Voor de beeldname dient u naar het toilet te gaan om de blaas te legen.
  4. Aansluitend worden de beelden gemaakt. De duur is afhankelijk van de aanvraag (tot ongeveer 30 minuten). Tijdens het CT-onderzoek kan een contrastproduct worden ingespoten.

Het volledige onderzoek duurt minimaal 2 uur.

Het product, toegediend voor het onderzoek, wordt in het ziekenhuis geproduceerd. Door onverwachte omstandigheden kan de wachttijd oplopen.

Na het onderzoek

  • Het is belangrijk om in de 48 uur, volgend op het onderzoek, voldoende te drinken (minimum 1,5 liter per dag).
  • Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug